• Förberedda. Spartacusspelarna slipar formen inför det 20:e året av Viking Cup.
  • Dexter Camejo.
  • Alexander Charour.
  • Lucy Heckeman (?)

Spartacus laddade inför jubileumscupen

Rugby

Den har vuxit sig störst i norden och gör nu sitt 20:e år. Till helgen är det dags för Spartacus ungdomstävling Viking Cup med fler utländska lag på plats än någonsin.

Det är torsdagkväll när Partille Tidning besöker Lexby IP där Spartacus ­seniorlag och juniorlag drillas hårt. För seniorerna handlar det bara om att slipa formen inför avslutningen av säsongen, men för de yngre spelarna handlar förberedelserna om att pricka formen inför årets upplaga av Viking Cup som spelas i helgen. Det är turneringens 20:e år och expansionen fortsätter. Jubileumsåret blir inget undantag.

”Fått betalt”

– Förra året var väl egentligen första året som vi drog igång satsningen att försöka få hit utländska lag. I år har vi fått betalt för det ordentligt. Vi har lag med från Wales, Tyskland och betydligt fler danska lag än förra året och även ett par från Norge. Det här blir den största cupen hittills, säger Spartacustränaren Henrik Lundquist.

Har det legat stort arbete bakom det eller har den biten skött sig själv?

– Nej, vi har jobbat ganska hårt för det. Vi har marknadsfört oss i sociala medier, byggt upp hemsida och sedan har det handlat mycket om att vara ute själva på turneringar. Det blev lite snöbollseffekt nu när flera danska lag berättade för andra lag hur bra det var här och då blev det fler helt enkelt. Vi hoppas att det ska sprida sig ordentligt i Tyskland nu också, säger Lundquist.

Lundquist berättar också att man under perioden då cupen vuxit som mest tagit mycket inspiration från Partille Cup och Gothia Cup, även om man inte är på den nivån storleksmässigt.

Tuff konkurrens

Viking Cup kommer spelas i ett flertal ungdomsklasser där de äldsta är pojkar 18. Hemmaklubben kommer ha med lag i de allra flesta klasser och hoppas kunna stå upp bra mot de utländska lagen.

– Om det inte är för stora gubbar så, varför inte? Jag har egentligen ingen aning om motståndet. Möter vi Göteborg så tror jag vi kommer köra över dem. Det gjorde vi sist, men med de andra lagen får man se lite, säger Alexander Chahrour som spelar i Spartacus P16-lag.

En som ska hjälpa ­Spartacuslagen till framgång i cupen är Dexter Camejo. Camejo är relativt ny tränare i klubben och kommer från Trinidad Tobago där han själv har en karriär som spelare.

– Jag, klubben och spelarna är allihopa väldigt laddade. Vi vill uppmuntra alla att komma och heja på oss och jag tror att vi kommer få en riktigt rolig helg, säger ­Dexter Camejo.

  • Adam Andersson031-98 50 67