Ska man behöva vara rädd?

Partille

Det har hänt mig ett flertal gånger att jag blivit ropad på, jagad och förföljd av äldre killar. Mina kompisar och många andra har varit med om samma saker och detta leder till rädsla. Rädsla att vistas ute sent och att gå ensam. Detta uppmärksammas allt för lite bland ungdomar idag. Det sker oftare än vad vi tror.

Att inte kunna känna sig trygg utomhus under kvällstid är det många som inte har förståelse för. Jag upplever det som att sådana händelser bagatelliseras. Detta får för lite uppmärksamhet bland ungdomar, både hemma och i skolan. Man måste prata mer om detta.

Förra veckan så skulle jag och min syster gå ner till Sävedalen för att köpa godis. Det hade varit en jättebra kväll. Sedan kör det förbi två män i en bil. De ropade och vinkade till oss ut genom fönsterrutan. Jag tyckte att det var obehagligt och ville mest därifrån. Då ser vi hur de vänder bilen och kör emot oss. Vi börjar springa in på en gata mellan husen och då ser vi hur de kör efter. Då gömmer vi oss bland ett par buskar. Hela vägen hem blev jag rädd för varje förbipasserande bil. En rolig kväll som slutade i panik och rädsla.

Tre av fyra kvinnor är otrygga när det är mörkt ute. Varannan kvinna är rädd för att hon ska bli överfallen. Ska det behöva vara så? Ska man behöva vara rädd?

Föräldrar ber sina döttrar att vara rädda om sig, men de borde också be sina söner att sköta sig.

Tjej på Vallhamra­skolan