• Bilder: Adam Andersson
    Kometkarriär. Olivia Brunbäck slutade tvåa i Sävedalsspelen efter att inte ens tränat friidrott med hemmaklubben i två år.
  • Bild: Otto Hammarström
    Carl Bengström.

Sävedalsspelen bjöd på nytt Europabästa

Friidrott

Ett framtidshopp från hemmaklubben som går från klarhet till klarhet, en ny satsning på veteranklass och nya historiska resultat. Den 39:e upplagan av Sävedalsspelen blev även i år en riktig friidrottsfest.

Det var närmare 1 000 deltagare som letade sig till Slottskogsvallen för den 39:e upplagan av Sävedalsspelen i helgen. Sedan ett par år tillbaka har tävlingen flyttats just dit från Vallhamra IP då deltagarantalet stigit så pass mycket som det gjort. Årets tävling blev dessutom en stor succé på seniorsidan där Sävedalsspelen vuxit enormt till det här året.

– Det är jättekul. Vi tror att det är en effekt av förra året då vi anordnade Folksam Challenge för vi kan se att det är många fler seniorer i år än tidigare år, säger Bengt Lanngren, ordförande i Sävedalens AIK friidrott.

I startlistan fanns också en hel del utländska namn, inte minst Maurice Mathabela från Sydafrika. Mathabela som har ett personbästa på över 17 meter.

Ny veteranklass

Nytt för i år är också att tävlingen innehåller veteranklasser i flera olika grenar. Den satsningen är ett led i att försöka vidga idrotten.

– Vi vill ha livslångt idrottande och den här satsningen ligger i det. Sedan kommer Göteborg ansöka om veteran-VM år 2022 och det här är lite ett led i att komma dit också, säger Lanngren.

Men juniorsidan är fortfarande den största i tävlingen och även hemmaklubben Sävedalen har en hel del spännande namn för framtiden. Ett av dem är Olivia Brunbäck. Brunbäck är ganska ny inom friidrotten, men har utvecklats enormt under den tiden och sprang under Sävedalsspelen hem en andraplats på 800 meter för F15.

– Det kändes bra även om jag blev väldigt trött i slutet. Jag var inte helt med i starten, men första varvet blev väldigt bra. Jag siktade på den tiden som jag fick också så det kändes bra, säger Brunbäck.

Det var för drygt ett och ett halvt år sedan som Brunbäck gick med i Sävedalens AIK. Innan dess spelade hon innebandy och höll på med crossfit, vilket hon fortfarande gör, men tiden i Saik har onekligen gett henne blodad tand.

”Roligt att se”

– Det har varit fantastiskt. Jag har utvecklats jättemycket så det är roligt att se det. Jag sprang mest själv innan jag började i Sävedalen, men nu har man fått se mycket tävlingar och många nya grejer. Det är framför allt löpningen på bana som jag utvecklat. Tidigare har jag sprungit mycket terräng.

Vad är stora målet för säsongen?

– SM i augusti är det jag siktar på. Sedan kommer det bli en hel del terränglopp också tror jag, säger Olivia Brunbäck.

Den som kanske stack ut allra mest under Sävedalsspelen var Carl Bengtström. Bengtström tävlar i 400 meter häck för Örgryte IS och slog till med ett Europabästa i P19 med sina 50,20. Det gör att Bengtström är kvalificerad för senior-EM i Berlin med en halv sekunds marginal. Kvalgränsen till junior-EM klarade ÖIS-talangen med brutala två sekunder och 40 hundradelar.

  • Adam Andersson031-98 50 67