Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Ur eget perspektiv. Om en månad sänds Paul Hansens sommarprat i P1.

Paul Hansen blir sommarpratare

Partille

Han har inte minst blivit utsedd till världens bästa pressfotograf och upplevt krig som nästan kostat honom livet. Nu blir Paul Hansen från Partille sommarpratare i P1.

Han är sedan många år tillbaka anställd på DN som fotograf och har haft mängder med uppdrag världen över där hans bilder gjort honom prisbelönt och hyllad, men det var i Partille som allting började för Paul Hansen. Själv minns han inte minst motorvägen som ledde till livslång tinitus, Sävehof och Oves gatukök. Det är dock bara få av många saker som Paul Hansen kommer prata om när han nu blir sommarpratare i P1.

– Ja, herregud. Det var en självklarhet att tacka ja, säger Paul Hansen när Partille Tidning når honom mitt i en bildredigering.

Hans program är redan skrivet och inspelat. Nu väntar han bara på att det ska sändas.

– Jag har pratat lite med några som sommarpratat tidigare och de säger att man får väldigt mycket reaktioner på det. Vi får se om det blir så. Jag hoppas att folk reagerar på det jag säger och det jag berättar och inte att det är just jag som berättar det, säger Hansen.

Som fotograf och journalist är Paul Hansen van att förmedla berättelser och livsöden, men i det här formatet berättar Partillesonen att det var klart svårare.

– I jobbet så gömmer man sig själv bakom berättelsen, men nu ska jag istället lyfta fram mig själv. Det var en utmaning. Sedan var det väldigt svårt att veta hur privat man skulle vara och att veta vad som egentligen är allmänintresse. Det blev nästan som en tung terapisession att spela in programmet. Jag försökte lyssna på tidigare sommarprat, men alla var väldigt olika så det var svårt att få någon hjälp av det, säger Hansen.

Kan du säga någonting om vad ditt sommarprat kommer handla om?

– Jag får inte avslöja för mycket, men jag kommer prata om allt från när jag varit nära döden till livets lycka. Jag kommer ta upp när jag blev skjuten på ett sätt som jag inte gjort tidigare och jag kommer prata om glädjens kraft, säger Paul Hansen.

Paul Hansens sommarprat sänds den 28 juli.

  • Adam Andersson031-98 50 67