• Bild: Adam Andersson
    Fredrik Andersson.

Partille Cup passerar flera milstolpar

Handboll

En satsning på parahandbollen, ett passerande av totalt en halv miljon deltagare och en stor kulturfestival på Heden. Nu närmar sig den 49:e upplagan av världens största handbollscup med stormsteg.

Det är fullt pådrag på fjärde våningen i Partille arena. Det är där teamet bakom Partille Cup sitter och förbereder det sista innan cupen på allvar drar igång och kanske framför allt de 22 000 deltagarna anländer.

Förra året slog Partille Cup alla tiders deltagarrekord och årets upplaga blir den nästa största genom tiderna. Att 22 000 personer kommer att delta i cupen gör också att det är i den 49:e upplagan som Partille Cup passerar 500 000 deltagare sedan starten 1970.

Parahandboll tar plats

I år kommer Partille Cup för första gången arrangera klasser som är anpassade för personer med funktionshinder. Det blir två klasser, gående handboll för personer med intellektuell funktionsnedsättning och rullstolshandboll.

– Vi hade med det 2013 som en uppvisning på Heden, men nu tar vi in det som en vanlig klass, säger Partille Cups generalsekreterare Fredrik Andersson när Partille Tidning träffar honom.

Berätta om beslutet att ta med parahandboll in i turneringen.

– Partille Cup handlar om att få hela världens handbollsspelare att samlas på en och samma plats och det är klart att parahandbollen ska vara med där. Anledningen till att det inte skett tidigare är att parahandbollen inte varit så organiserad tidigare, men den börjar bli det nu. Nu börjar det finnas klubbar med organiserade träningar och som kan anmäla lag till turneringen, säger Andersson.

Generalsekreteraren gör för egen del sitt 16:e år i Partille Cup och har sett stora delar av den resan som turneringen gjort mot det den är idag. Han berättar att det är en balansgång mellan att behålla det som gör att turneringen vuxit sig störst i världen, men samtidigt söka utvecklingen hela tiden.

– Folk brukar fråga mig efteråt om jag är nöjd. ”Ja, jag är nöjd”, brukar jag säga för det är jag efter turneringarna. Samtidigt får man aldrig nöja sig. Det är någonting vi pratar om hela tiden. Vissa saker gör vi bara ett år och vissa blir bestående, men vi tror att det handlar om att våga. Samtidigt så är vi så stora att stora förändringar får stora konsekvenser så det gäller att vara lite försiktig också, säger Andersson.

Turneringen invigs i Scandinavium och där hoppas man kunna slå publikrekordet på 14 606 personer som sattes 1988 under en Whitney Houston-konsert.

Kulturfestival

Fredrik Andersson ser också mycket fram emot den kulturfestival som man kommer arrangera i år i samband med turneringen.

– Den kommer bli spännande. Tidigare år så har vi märkt när lagen kommer från Egypten och många andra kulturer ibland sytt kläder och tränat in danser. De ville ha en plats för att visa upp det här och då sa vi att vi skulle skapa den platsen. Det här är en del att lära känna människor som kommer från en annan bakgrund och jag tror att det finns en stor nyfikenhet. Det här vill vi visa på ett positivt sätt och det tror jag gör gott, säger Fredrik Andersson.

  • Adam Andersson031-98 50 67