Bild: Adam Andersson
Hemma igen. John Nybergs säsong blev elva månader lång och var nära att sluta med ett lyft av Calder Cup-bucklan.

Marathonsäsongen över för John Nyberg

Ishockey

Efter ut­tåget med Frölunda i SM-kvartsfinalen fick John Nyberg kasta sig på planet och flyga över Atlanten för att spela AHL-slutspel. Nu är Partillesonen hemma igen och laddar batterierna inför flytten till Dallas.

SHL-säsongen blev inte riktigt som John Nyberg och hans Frölunda hoppats på. Det blev uttåg redan i kvartsfinalen för laget som klev in med målsättningen att gå hela vägen. Men även om säsongen tog slut för de allra flesta av Nybergs lagkamrater i samma sekund som man åkte ut var den långt ifrån över för honom själv.

John Nyberg skrev nämligen inför förra säsongen ett kontrakt med NHL-klubben Dallas Stars och blev visserligen utlånad till Frölunda, men fick packa trunken och åka över Atlanten för att hjälpa Dallas farmarklubb Texas Stars så fort SHL-säsongen var avklarad.

– Det var grymt roligt. När vi åkte ut med Frölunda var det skönt att direkt få en ny chans att gå långt i ett slutspel, säger John Nyberg till Partille Tidning.

Annorlunda spel

Precis som så många före honom vittnat om är det en helt annan ishockey i Nordamerika och på liten rink.

– Det är mer fysiskst och smäller ordentligt. I SHL måste man göra tre bra spel för att skapa en målchans, men där borta räcker det med ett bra så har du en målchans. För egen del kändes det bra. Jag gillar spelet framför kassen och känner mig trygg med det, säger backpjäsen Nyberg.

Finalspel

Det skulle också bli en framgångsrik sejour för John Nyberg i Texas. Stars gick nämligen hela vägen till Calder Cup-finalen där man ställdes mot Toronto Marlies. Där skulle finalserien också gå till en sjunde avgörande.

– Det var otroligt roligt att spela. Toronto hade skickligare spelare än oss, men vi var mer av en lagmaskin och trodde faktiskt att vi skulle vinna, men det rann iväg till slut i ”game seven” så det var riktigt trist, säger Nyberg.

Den här säsongen blev alltså hela elva månader lång för John Nyberg som kom tillbaka till Sverige för en dryg vecka sedan. Totalt, med SHL:s grundserie, slutspel, landslagsuppdragen och AHL-slutspelet noterade Nyberg 76 tävlingsmatcher den här säsongen.

”Lite sliten”

– Grabbarna har skämtat lite med en och frågat hur kroppen känns och det är klart att man var lite sliten i slutet, men det känns ändå lugnt.

Just nu har John Nyberg lite ledigt och berättar själv att han förutom att återhämta kroppen försöker koppla bort hockeyn så mycket som möjligt även mentalt innan försäsongen startar igen. Partillesonen vet redan nu att han kommer att spendera den i Dallas organisation, men om det blir spel i NHL eller AHL återstår att se.

– Jag tänker inte alls på det nu utan ska bara åka på campen och göra mitt bästa så får vi se sedan.

Hur känner du inför att flytta till Nordamerika?

– Jag tror att det kommer fungera bra. Jag åker dit för att spela hockey och det är det man kommer göra den största delen av tiden så jag tror inte det kommer vara så stor skillnad, säger John Nyberg.

  • Adam Andersson031-98 50 67