• Bild: JONNA ANDERSSON
  HANTVERKSBUTIK. Ett stenkast från trädgårdarna står grindstugan kvar. Tidigare användes lokalen som kafé men nu har den byggts om till keramik- och konstverkstad med hantverksförsäljning.
 • Bild: JONNA ANDERSSON
  NY HYRESGÄST. Keramikern Ulrica Elmberg, som har sin huvudverkstad i Sävedalen, flyttade i början av juni in delar av sin verksamhet i Grindstugan vid Jonsereds herrgård.
 • Bild: JONNA ANDERSSON
  AVTRYCK. I helgen avslutades Ulrica Elmbergs samlingsutställning med verk från 18 hantverkare.
 • Bild: JONNA ANDERSSON
  NY HYRESGÄST. Keramikern Ulrica Elmberg, som har sin huvudverkstad i Sävedalen, flyttade i början av juni in delar av sin verksamhet i Grindstugan vid Jonsereds herrgård.

Keramiker har flyttat in i Grindstugan

Partille

I söndags avslutades utställningen Avtryck som huserat i Grindstugan sedan 1 juni. Efter midsommarhelgen startar Ulrica Elmberg sin ordinarie verksamhet i det gamla kaféet.

Grindstugan vid Jonsereds herrgård som tidigare varit ett kafé fick 1 juni en ny hyresgäst. Nämligen keramikern Ulrica Elmberg.

Man kan säga att Ulricas resa mot Jonsered och Grindstugan startade i september. Det var nämligen då som hon sa upp sig från galleriet i Färjenäs på Hisingen som hon drivit tillsammans med en annan keramiker sedan 2012.

– Jag visste inte alls vart jag var på väg, men jag nätverkar väldigt mycket. Jag slängde ut frågan precis överallt och ett tu tre så hamnade den hos Partille kommun, berättar Ulrica.

Ulrica fick ett samtal med en förfrågan och vips så visste hon att hon var på väg till Jonsered.

– Jag trodde aldrig att jag kunde höja ribban för jag stortrivdes i Färjenäs. Men omgivningarna här är helt fantastiska och det är väldigt roligt att få vara med här uppe, säger hon.

Den gamla kafélokalen har hon byggt om till en keramik- och konstverkstad. I det som tidigare var köket står nu två drejskivor och serveringsdelen har blivit kurslokal och utställningsyta. Och det är just det sistnämnda som den nyttjats till än så länge.

Ulrica kickade nämligen igång sin verksamhet i Grindstugan med fjortonde omgången av evenemanget Avtryck.

– Under åren har jag samlat på mig ett kontaktnät av hantverkare och till utställningen Avtryck handplockar jag vilka som får vara med och göra sitt avtryck så jag får ett kreativt och spännande utbud. I år blev det till slut 18 hantverkare, säger Ulrica som är mycket stolt över evenemanget som hon själv skapat och genomfört alla fjorton gånger.

I helgen är Grindstugan stängd men därefter tar Ulricas keramikverkstad vid med kursverksamhet och nya utställare.

– Varje månad kommer två till fyra nya konstnärer att presenteras under ett tema. Det kommer bland annat bli tema huset och tema Det mjuka. Vid vissa tillfällen kommer besökarna även att få prova på med lera själva, berättar Ulrica.

Verksamheten vilar på tre ben. Den egna tillverkningen, kursverksamhet och återförsäljning av andras verk. Till vardags bedriver Ulrica sin keramikerverksamhet i Sävedalen men torsdag till söndag kommer hon att hålla till i Grindstugan.

– Nu kommer jag att köra på till i alla fall oktober. Sedan blir det säkert en fortsättning nästa säsong. Men vi tar ett år i taget.