Jonsered har fått sitt eget kaffe

Näringsliv

Nu har Mikael Bjärsborn slagit upp portarna till Partille kommuns första mikrorosteri – Gibsons Coffee. Ett passande namn då hantverkskaffet rostas i Jonsereds fabriker.

Precis som i resten av landet dricks det mycket kaffe i Jonsered och Partille. Tidigare har kommuninvånarna inte haft något lokalproducerat alternativ att välja men nu finns det ett – Gibsons Coffee. För det lilla mikrorosteriet erbjuder just precis det, ett lokalt producerat hantverkskaffe, rostat i Jonsereds fabriker.

När PT:s utsände kliver in i det lilla rosteriet i hantverkslängorna håller ägaren Mikael Bjärsborn på att värma upp maskinen som rostar bönorna. Kaffet han producerar rostas på kaffebönan Arabica.

– Jag har valt att enbart rosta specialkaffe som är ekologiskt och certifierat. Specialkaffe är en kvalitetsbenämning där kaffebönorna måste nå 80 poäng på en skala upp till 100, säger Mikael och berättar att han rostar sitt kaffe långsamt och i små mängder för att få fram bönornas unika egenskaper. En metod som kallas slow roast.

Doftar svagt av gräs

För Partille Tidning visar Mikael hur en rostning går till, från början till slut. När bönorna kommer i sina stora säckar till det lilla rosteriet i Jonsered är de alldeles gröna.

– Lukta här. Känner du att de doftar svagt av gräs, säger han och håller fram en hand av de orostade bönorna.

Mikael mäter upp bönorna han ska rosta den här gången. En rostning blir aldrig riktigt den andra lik berättar han, men för att komma så nära som möjligt väger han bönorna. På sin dator har han dessutom diagram över de olika profiler han rostar efter.

– En rostning tar ungefär tio minuter. Min maskin har ingen mätare som anger bönornas temperatur utan jag får gå på lufttemperaturen, säger han och visar att han med en halv minuts mellanrum skriver upp de olika temperaturerna så han får en kurva.

Under rostningen förvandlas de gröna bönorna till vackert gyllenbruna och sprider en härlig doft av nyrostat kaffe inne i den lilla rustika lokalen.

– Mitt mål är att försöka förädla och hålla god kvalité. Men också att visa folk att det finns mer än bara en sorts kaffe och andra nyanser än mörkrost och mellanrost.

Han släpper ut bönorna från trumman där de kastats runt över den öppna lågan. Nu ska de kylas ned. Mikael ser en böna som inte håller måttet och plockar direkt bort den.

Började på Orust

Var kommer kaffeintresset ifrån?

– Jag har alltid varit intresserad av mat och dryck. Jag har jobbat i restaurang sen jag var 14 år kan man väl säga. Kaffet har alltid funnits med där men aldrig riktigt varit det grundläggande, säger Mikael.

Intresset för just kaffe tog fart när det började komma mer shop roasters och Mikael kom i kontakt med det.

– Jag blev nyfiken och lärde mig, berättar Mikael.

Det var dock först när en vän till Mikael bestämde sig för att starta ett rosteri på Orust som kärleken till kafferostningen infann sig.

– Jag erbjöd mig att hjälpa till. Så i början var jag uppe där och hjälpte till att rosta lite och försöka få fram lite profiler.

Men det blev svårt att få ihop det tidsmässigt med jobb och vardag, så Mikael slutade efter att ha hjälpt kompisen att komma igång.

– Men efter det var jag aldrig riktigt lycklig, skrattar Mikael.

Något saknades så när Mikael hörde att rosteriet på Orust skulle lägga ner frågade han sin fru om han fick köpa en kafferost och ta över.

– Jag sa att alla andra har ju 40-årskriser och köper motorcykel eller segelbåt, kan inte jag få köpa en kafferost.

Och så blev det. Mikael fick ta över det lilla rosteriet vid namn Busmor’s kafferosteri och flytten gick från den stora ön i väst till de gamla fabrikerna i Jonsered. Rosteriet fick ett nytt namn men varumärket är fortfaranade det samma.

Historien bakom Busmor

– Just nu är det Busmor’s kaffebönor som vi rostar och säljer. Sedan finns det lite tankar och idéer så vi får väl se vad som händer framöver.

Men samtidigt finns det en historia bakom Busmor’s kaffe som Mikael tycker är värd att komma ihåg.

– Han som startade det andra företaget kallade sin fru Busmor, för hon var alltid så glad och positiv. Och hon drabbades av bröstcancer som hon tyvärr inte klarade. Så när vi satt och skulle försöka komma på ett namn sa vi det – hade det inte varit fräckt att göra Busmor’s kaffe. Det låter ju busigt och kanske nästan oseriöst men så försöker vi leverera skitbra kvalité i påsarna.

Och det blev ett kaffe utöver det vanliga där hög kvalitet och smak är viktiga komponenter. Mikael lyfter också att det görs hantverksmässigt. Till och med de bruna påsarna som kaffet paketeras i stämplas av Mikael själv.

– Vi skapade stämplar och allt själva så jag står här och stämplar allt för hand, säger han och visar en förpackning och hur det ser ut när han fyllt i all information.

– Det krävs lite mer men man kan inte få det mer hantverksmässigt.

Idag är rosteriet en sidoverksamhet men i framtiden kan det kanske bli mer.

– Det får vi se. Jag har lite tankar men dem behåller jag för mig själv för nu.