Krönikan: ”Gå ut tillsammans”

KRÖNIKAN

Barn gör inte som vi säger. Dom som gör som vi vuxna gör. Det är lika säkert som amen i kyrkan. Sitter pappa med mobilen hela kvällen kommer det alltså inte finnas något incitament för barnen att inte göra samma sak. Dom gör inte som vi säger. Dom gör som vi gör. Därför börjar allt hos föräldern.

Det är VI som måste visa hur vi tycker att allt borde göras. Då kommer barnen ta efter.
Det är vi som måste visa att vi hellre tar en promenad i skogen än att ”okynnes-scrolla” efter memes på Facebook. Det är vi som måste våga prata om hur vi mår inne i huvudet istället för att bita ihop och klistra på ett falskt leende. Det är vi som hellre måste välja morotsstavar till lördagsmysets dipp istället för grillchips. Det är vi som måste hålla hårt på tiden vi skall träna istället för att skjuta upp det på vaga grunder.
Det är VI. Föräldrar. Ingen annan.

Det finns ingen skola i världen som kommer ta över det ansvaret. Det finns ingen institution i samhället som drar det lasset för oss.
Det är vi. Och vi måste orka. Vi måste orka vara konsekventa och vi måste orka kunna ta fighten. Och då måste vi själva må bra. För våra barns skull.

När vi skall åka på semester och sitter i flygplanet och flygvärdinnorna har säkerhetsgenomgång – Vem är det som skall ha syrgasen först?

Precis. Du själv. Men många svarar rent reflexmässigt: ”Personen bredvid”. Så är det inte.
Om inte du har syrgas kan du aldrig ge någon annan. För krasst utryckt så är det på det viset att om du svimmar är du inte till nytta för någon.
Men om du har väldigt mycket syrgas. Så mycket att du utan problem kan dela med dig. Då är det istället en väldigt bra och fin situation där du kan hjälpa någon annan i livet.
Precis så är det med barn också. Du måste ha tillräckligt mycket energi till dig själv i livet för att kunna vara där optimalt för barnen.

Så för att dra ihop säcken snabbt och lätt så är detta en annan vinkel att se sin egen hälsa ur. Att se vårt välmående som en förutsättning för att våra barn skall kunna få en så bra grund och stå på innan livet börjar på riktigt med allt vad det innebär.

Ät riktig mat framför barnen.
Prata om hur du mår på riktigt.
Visa hur viktig du tycker träning är i ditt liv.
Var bilden du vill att dina barn skall måla av och göra till sin.
Var en förebild.
  • Björn Rhodin