Frans Bryngel
Krzysztof Koza, Max Moreira och Joanna Wennerholm är BoArt.

BoArt vill bygga hus utöver det vanliga

Näringsliv

På Hagkullevägen i Öjersjö ligger Andy Warhol. Inte mannen bakom de färgsprakande porträtten och tomatsoppsbilderna, utan ett 207 kvadratmeters hus med svart granfasad. Huset har uppmärksammats av bloggare och entusiaster världen över, men vad är det som gör huset så speciellt?

Öjersjöföretaget BoArt står bakom Andy Warhol och elva andra hus som är namngivna efter konstnärer. Man hittar bland annat Matisse i Gunnilse och Michelangelo i Floda.

– Andy Warhol är ju lite coolare, och det här är det coolaste huset vi har, säger Max Moreira.

Tillsammans med Krzysztof Koza startade han BoArt för fyra år sedan. Lite senare anslöt Joanna Wennerholm, som är gift med Moreira. Tvärs över gatan från Andy Warhol har de sitt kontor och hem – något som påverkade hur de ville designa huset.

– Vi ville behålla vår utsikt över Hålsjön. Därför gav vi huset sitt lutande tak, säger Joanna Wennerholm med ett leende.

BoArt anlitade arkitekten Andreas Lyckefors från prisbelönta byrån Bornstein Lyckefors för att rita Andy Warhol. Huset har sedan hyllats på diverse bloggar och arkitektursidor samt nominerats till German Design Award. På HomeWorldDesign.com skrivs det att bostaden vävs samman med omgivningen på ett sätt som lyfter landskapet. Där spelar den svarta fasaden en viktig roll.

– Du hittar svart i naturen – därför smälter det in så fint, säger Joanna Wennerholm.

Tre stilar

BoArt har tagit sig an tre olika stilar i utformandet av Andy Warhols interiör: industriell stil, modern stil och en sorts fjällstugestil. Krzysztof Koza skrattar när han liknar vardagsrummet med en fjällstuga – något som vanligtvis inte förknippas med designhus.

– Vissa reagerar när de får höra att golvet och taket är av furu, men älskar det när de väl får se det.

Steget mellan vardagsrum och kök är också ett steg från furugolv till kvadratmeterstora kakelplattor från Spanien. Kakelgolvet sträcker sig genom det italienska köket till hallen där en rustik trappa kontrasterar med sin ljusa omgivning. Trappan representerar den industriella stilen, något som inte har varit självklart för alla.

– Det var en som tittade på huset och sa att allt var jättefint, men att trappan verkade vara trasig, säger Max Moreira och skrattar.

Vill göra något nytt

Att satsa på design är både dyrt och tidskrävande. Enligt Max Moreira är det inte heller det bästa sättet att tjäna stora pengar.

– Om du vill tjäna pengar så satsar du inte på design, då siktar du på den stora mängden och vad allmänheten vill ha.

Wennerholm, Koza och Moreira vill att man ska kunna känna igen ett BoArt-hus. För att uppnå sina mål krävs mycket arbete, men i slutändan lönar det sig.

– När en kund får den där “wow-känslan” får man tillbaka all tid man har lagt, säger Max Moreira.

  • Frans Bryngel