Vårens ljud och oljud

Allmänt

Hackspettens locktoner via mobilmasten. Golfarnas hoppfulla utslag. Göken. Lommen. Gräsklipparnas fyrtaktsmuller… Våren och försommaren bjuder på en konsert av spännande ljud här i Öjersjö.

Det vanliga hackspettsknattret är ju välbekant. Läggs ju på varje skogsscen i TV-filmer för att markera vildmark. Här knattrar spettarna glatt för att imponera på spettor utan ljudfusk. Men så upptäckte jag en metallisk variant. Visst, en försigkommen och kärlekskrank spett hade upptäckt att extra starka och förföriska ljud skapas genom att hamra mot stålmasten. Ljud som med mastens hjälp fick god räckvidd och bandbredd. Det är väl 4G som gäller i masterna numera. 

Till utrotningshotade ljud hör numera gräsklipparnas morr. Flitiga, tysta batteridrivna robotar tar över allt fler gröna mattor. Denna klippförändring får också en språkvårdande effekt långt utöver det som Svenska Akademien brukar förmå. Inget har väl framkallat en sådan mångfald av fula svordomsramsor som snörstartade gräsklipparmotorer. Robotarna gör jobbet snällt utan svärande.

När Tjocka Bertha eller något annat tungt vapen i golfklubbearsenalen når den vita bollen vid utslag skapas ett distinkt metalliskt ljud. Ett ljud som kring golfbanan signalerar att våren är här med hopp om en ny strålande säsong. 

Tidigt lärde jag mig att storlommarnas karaktäristiska ljud står för ödslighet. I Öjersjö är det ju numer inte så ödsligt, men lommarna håller ju mest till i ödebygderna på Härrydasidan av Hålsjöarna. 

Det finns naturligtvis risk att vi blir lomhörda av vårens ljudkanonad. Ett effektivt sätt att stänga ute naturens ljud är att sätta lurar i öronen och låta hårdrock eller violinkonserter överrösta det som naturen ger. För inte ska vi väl låta fågelsången förstöra motionsrundan.