Vår vår och inte John Bauers

Partille

Visst är våren hjärtevärmande  fantastisk med det växande ljuset, de äntligen undanstoppade långkalsongerna, koltrastarnas flöjtande aftonserenader, barnbarnens kortstjälkade vitsippsbuketter…

Ja, vårteckenmängden kan göras härligt lång, men i år är det de oräkneliga små jordkringlorna som fyller mina sinnen. Alla har vi sett dem: ”ringlingarna” som idoghetens daggmaskar för upp ur jordens inre för att mullen återigen ska kunna andas, för att miljarder mikro­organismer ska skapa sina livsrum, för att Moder Jord ska bjuda oss det ekoliv som vi så ofta tar för givet.

Särdeles många ”ringlingar” har vi i år skådat på stråket fram emot komposten. För att vi vintern lång har vandrat här, tryckt samman mullen utan att ge det årstidströtta ekolivet en schyst chans att läka sig självt.

Men nu utför maskarna sina idoga stordåd. En kommande dag har floran och mikrofaunan alldeles säkert lagt grunden för en ännu tåligare närmiljö. De ohållbara alternativen blundar vi förstås inför: konstgräset, asfalten och kemikalierna.

Tillitsfyllda väntar vi istället in maskarnas och mikrolivets underjordiska bravader. Hinner med en sväng till Finngösaravinen, förstås utrustade med rejält räfflade skodon. För vår oas är ju tack och lov ingen park med tuktade träd och tillrättalagda gångar. Här ska vi för evigt möta det sprudlande livet fjärran från John Bauers sagovärld med sina tomtar och troll.

I det risigaste snåret har gärdsmygen redan inrett sin barnkammare. Grodorna gör det lättare för sig. Deras ättelägg får minsann klara sej på egen hand i dikets dypöl. Den allomfattande livsanden sätter som alltid sin lit till att inga nya gruslass ska landa här.

Snår och vinklar och vrår
idag lika väl som igår
ock i morgon om förnuftet rår
då Bauers antika vänner förstår
att allting bättre mår
när mångfalden leva får

Hemkommen går jag kompostsvängen. För fullt rimligt är det ju att kängornas räfflor döljer några småttigheter som kan komma att förgylla vår Mikromoder Jord.

Lars Josefsson
Tillitsfylld ekodemokrat