Bild: Sara Holmkvist
DEBUT. Efter Broken Pieces väntar nya låtar och ett samlingsverk.

Vännens kärleksproblem blev debutsingel

Kultur

Maybeeh är jonseredsartisten som helst stänger in sig med gitarren. Nu har hon släppt sin debutsingel. – För mig handlar det om att jag måste musicera för att känna mig hel som människa.

I april släppte Sofia Hedin Jonsson sin debutsingel Broken Pieces under artistnamnet Maybeeh. Låten är en känslosam ballad om sårbarhet och vad som kan hända när lång kärlek tar slut.

– Låten handlar om smärtan man får när man inser att man inte mår bra av att vara tillsammans. Man vet kanske inte vad det är, men saker är inte som förut.

Maybeeh tror att ämnet är något som många kan identifiera sig med. Trots det är det inte hennes perspektiv vi hör i låten – utan en vän som har varit i en liknande situation. Maybeeh bad henne omvandla känslorna till något musikaliskt.

– Ibland kan man hitta melodier i samband med starka känslor. När hon visade mig ett stycke kände jag att det borde bli en låt.

Kan bli EP i höst

Maybeeh och producenten Joel Johansson skrev sedan Broken Pieces. Planen är att släppa fler låtar och kanske en EP senare i höst. Nästa låt heter I Need You och har ett tema som liknar Broken Pieces, men EP:n kommer bli mer varierad.

– Precis som livet går den upp och ned. En annan låt handlar om vänskap och vad som är viktigt i livet, att man ska ha riktiga konversationer istället för väder och vind-samtal.

Maybeeh arbetar med flera olika producenter för att utforska olika känslor och stilar. De flesta kontakterna har hon fått genom sin förläggare som hjälpte henne att skicka in en låt till melodifestivalen – då som låtskrivare åt en annan artist. Att satsa på sitt egna projekt var långt ifrån självklart.

Stänger in sig med gitarren

– Jag har sopat musiken under mattan och tänkt att branschen är som den är, kämpat med tanken om att den inte är för mig. Jag är lite mer av en drömmare som stänger in mig i en kammare med gitarren. Det finns en bild av att man gillar att stå i centrum bara för att man är artist, men för mig handlar det om att jag måste musicera för att känna mig hel som människa.