• Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU

Ungdomar ledde debattkväll

Partille

Förra veckan var Partille Talks årliga debattkväll i Ungdomens hus. Georgia Mennell från klass 8B i Vallhamra och Nils Stigendal från 8B i Ugglum ställde Partilles kommunpolitiker mot väggen.

Partille Talks är numera en del av högstadieelevernas vardag. Där får de lära sig retorik och hur man talar inför större grupper människor. Den här gången var temat som ungdomarna skulle debattera på Ungdomens hus scen hållbar utveckling.

Först ut var Georgia Mennell från klass 8B på Vallhamra skola. Hon resonerade bland annat kring HBTQ-frågan och sexuella trakasserier.

– Det gäller att bryta gamla vanor. Vad tycker ni om de här frågorna, undrade Georgia Mennell och riktade sig mot politikerna.

Alla från fullmäktige

Alla åtta partier i kommunfullmäktige hade varsin representant på plats: Kaj Nämvik (L), Matz Dovstrand (SD), Marith Hesse (M), Linus Johansson (V), Leonel Bylund (MP), Anna Blomberg (C), Markus Lund (KD) och Isabelle Asadian Falahieh (S). Alla fick svara och det nämndes band annat eget ansvar, hur man själv vill bli bemött, jämlikhet och humanism, om skolans uppdrag att fostra samhällsmedborgare och allas lika värde.

– Vi i Partille måste väcka dessa frågor. Det är många gamla normer som behöver brytas, säger Georgia.

Näst på tur var Nils Stigendal från klass 8B i Ugglums skola. Han fokuserade på hållbar transport och nämnde bland annat problemen med global uppvärmning, kollektivtrafik med gratis busskort för ungdomar och cyklar i form av Styr och ställ som finns i Göteborg.

– Jag har tre förslag: fria busskort, Styr och ställ samt fler och bättre cykelvägar i Partille, säger Nils Stigendal.

”Det kändes bra”

Alla politiker fick berätta sina tankar och åsikter om Nils förslag. Ett par stycken kände inte till vad Styr och ställ var för något. Det bör nämnas att den här artikeln inte har fokus på vad varje enskilt parti tycker utan ungdomarnas debattkväll.

Under kvällen var det de två eleverna Parmida Farahani och Astrid Kahlman som fördelade ordet och styrde debatten. Som extra stöttning hade de P4 Göteborgs Teddy Paunkoski.

När det var dags för paus passade PT:s utsände på att fråga Georgia Pennell och Nils Stigendal om kvällens debatt.

– Jag brinner för ämnet HBTQ. Det är en viktig fråga. Och att bryta gamla normer och beteendemönster. Det börjar med oss elever i skolan, på min skola upplever jag problemen, säger Georgia.

Nils Stigendal bor i Säve­dalen och både går och cyklar en del. Han tyckte det var kul att snacka med politikerna.

– Det kändes bra. Jag hade gärna kört med debattutfrågning. Politikerna var öppna för idéerna och jag fick dessutom förklara vad Styr och ställ är för något. Det var en kul grej att få chans att göra, säger Nils.

Efter fikapausen var det öppen debatt där även allmänheten fick ställa frågor. Totalt var det 65-70 personer på plats under debattkvällen i Ungdomens hus. Detta var tredje gången som den ­arrangerades.