• En tysk Harmening-buss typ HKB Clubbus årsmodell 1957. Nyligen renoverad till originalskick. Foto: BENGT THOMPSON
  • En tungdragare Scania 140 av 1973 års modell med en engelsk lingrävmaskin på en HAFO trailern av 1978 års modell. Foto: BENGT THOMPSON

Tungt rally genom Partille

ÖJERSJÖ

I lördags passerade veteranbilsrallyt Tunga Rallyt Väst Öjersjö. Rallyt firade 25 år med att köra en tio mil lång bana.

Det hela arrangerades av Volvo Lastvagnars Veteranfordonsklubb och Motorhistoriska Sällskapet i Sverige. Ett av stoppen var på VM Trailer/Härryda Släp i Härryda som själva firade 80 år som företag. Där var det praktiska prov och utslagsfråga. Stoppet därefter var vid brandstationen i Öjersjö.

Tunga Rallyt Väst är ett veteranbilsrally för kommersiella tunga fordon. Tävlingen var öppen för lastbilar och bussar som är minst 30 år gamla. Cirka 90 lastbilar, bussar, brandbilar och specialfordon deltog. Efter en runda på tio mil med fem kontrollstationer gick ekipagen i mål vid Volvos Museum i Arendal på Hisingen. Fordonen kom närmast körande från en kontroll i Lindome och nästa stopp var alltså brandstationen i Öjersjö.

Intresserade gäster och deltagare i rallyt, njöt av det fina vädret och minglade bland de gamla klenoderna på verkstadsgården i Härryda. Livligt påhejade av de ditresta gästerna fick deltagarna i rallyt kasta navkapslar i bildäck. Nog så svårt för ingen fick full pott, vilket var 15 poäng på denna gren. Utslagsfrågan var att gissa vikten på en mittgatsten från gamla Riksväg 5, senare Riksväg 40 eller gamla Boråsvägen nu när motorvägen finns. Vikten på stenen var 6 510 gram.