• Bild: BJÖRN DINAU
  NY ORDFÖRANDE. Lars-Inge Stomberg är ny ordförande i Jonsereds hembygdsförening. Här bläddrar han i föreningstidningen Bohusarvet.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  NY ORDFÖRANDE. Lars-Inge Stomberg är ny ordförande i Jonsereds hembygdsförening. Ett uppdrag han tycker är hedervärt.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  STORT INTRESSE. Lars-Inge Stomberg är oerhört intresserad av historia, i synnerhet sin egen. Hans egen släkt har anor långt tillbaka i Jonsered.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  FORSKNING. Mycket av forskningen går att göra på nätet efter att gamla arkiv har digitaliserats.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  TAGGAD. Lars-Inge Stomberg är ny ordförande i Jonsereds Hembygdsförening.

Stomberg brinner för lokal historia

Jonsered

Nu i mars fick Jonsereds hembygdsförening en ny ordförande i form av Lars-Inge Stomberg. Han är djupt rotad i Jonsered då både han själv och hans pappa arbetat i fabriken.

Du kanske känner igen Lars-Inge Stombergs namn, det hör säkerligen ihop med att han under många år var aktiv som lokalpolitiker för moderaterna i Partille. Hans politiska bana fick dock ett abrupt slut inför valet 2014 då han blev bortplockad som ordförande för utbildningsnämnden.

– Jag har ingen aning om varför. Jag hade jobbat i kommunen sedan 1991. Suttit i KS och KF. De enda som tackade av mig var oppositionen.

Tiden efter var tung. Lars-Inge åkte på en så kallad TIA-attack, en mindre stroke. Han är inte längre politiskt aktiv.

– De första åren efter mådde jag dåligt.

Han fick ett projektuppdrag hos Folktandvården i Västra Götaland där han skrev en handbok om samverkan mellan kommuner och Foltandvården. Nyligen avslutade han projektet och väntar på nya uppdrag.

Ordförande i hembygdsförening

Nu är det dock en annan syssla som väntar för den nu 59-årige Stomberg, nämligen den som ordförande i Jonsereds hembygdsförening. Ett uppdrag som han verkligen ser fram emot.

– Det känns jätteroligt och väldigt hedervärt. Jag har alltid varit intresserad av bygden, säger han.

Lars-Inge Stomberg har själv arbetat på Jonsereds fabriker som elektriker mellan 1974 och 1986. De sista åren vara han dataansvarig. Även hans pappa arbetade på fabriken, så kopplingen till Jonsered är stark på det personliga planet.

– Jag började släktforska för drygt tio år sedan och upptäckte då att jag på mammas sida har anor ända tillbaka till 1600-talet i Stärtered. Även morfar jobbade på fabriken förresten.

Han berättar vidare att första gången som Jonsered nämns i historiska handlingar är 1529 då Säteriet nämns, det som i dag heter Jonsereds herrgård.

– Jag har alltid varit historieintresserad. Det ena gav det andra. Och jag har faktiskt hållit lite föreläsningar om Jonsered och hembygden, säger Stomberg.

Vi fortsätter samtalet och kommer tillbaka till släktforskningen. Lars-Inge berättar att riksarkivets digitala arkiv är gratis sedan 1 januari i år.

– De har fotograferat av alla sina gamla husförhör och gamla handlingar. Det är en stor källa av information att ösa ur.

”En helt ny värld”

Själv har han lyckats leta sig ner till en rysk gren på sin morfars sida som sträcker sig ner till 1400-talet. På en annan gren har han kommit ner till Birger Jarl på 1200-talet. Han har kommit till Norge, Färöarna och Flandern. Till och med till en drottning som regerade i slutet av Romarrikets epok.

– Släktforskningen öppnade en helt ny värld för mig. Men nu kommer jag inte längre för egen del.

Fast det fanns annat att forska i för Lars-Inge, som till exempel Jonsereds historia och i synnerhet William Gibson som bidrog till att Jonsered växte fram på 1700-talet.

Stomberg berättar historien bakom hur ortsnamnet blev just Jonsered. Det har sitt ursprung i krigsvitsnamnet Långe-Jöns som sedan skrevs om.

– På 1500-talet läspade man, det föll sedan bort. Och begreppet jon kom då vi blev kristnade efter vikingatiden. Och säteriet (Jonsereds herrgård) kallades först Jogansrydt.

Det märks på Lars-Inge att historik och forskning är något han brinner för. Han berättar engagerat om vikinga­byarna som en gång fanns i Kåhög, Lexby, Partille centrum och Ugglum. Partille kyrka är äldre än vad man kan tro.

– De äldsta delarna är från 1200­­­-talet, det vill säga i slutet av vikingatiden.

Nu är han nybliven ordförande i Jonsereds hembygdsförening och en lämpligare person är nog svår att hitta. Han berättar om sin egen mamma som är född, döpt, konfirmerad, vigd och begravd i Jonsereds kyrka. Just den lokala historian är viktig för Stomberg.

– Att ha en historia att berätta om sin släkt är viktig. Vi i föreningen vill berätta om Jonsereds historia för de som bor här.

Söker nya medlemmar

Han nämner skolan där eleverna får lära sig en massa kunskap, men inte så mycket lokal historia. Det tycker Lars-Inge är en brist.

– Vi blir fattiga på vår egen historia. Man blir så mycket rikare om man känner till sin familjs och den lokala historian. Något som unga skulle behöva vet mer om.

Och det är samtidigt en av anledningarna till att han tar sig an sitt nya uppdrag med entusiasm. En sak har högsta prioritet enligt Stomberg.

– Det viktigaste är att vi får fler medlemmar. Det är det hela föreningen bygger på. Vi vill delge våra kunskaper, säger han.

Jonsereds hembygdsförening har föreläsningar en gång i månaden och öppet kafé på söndagar.

– Vi behöver vitaliseras och tar tacksamt emot nya, gärna yngre, medlemmar, säger Lars-Inge Stomberg.