• Bild: LINDA WÄRFF
    YNGRE. För de yngre var det också tävling i Lisebergshallen under SM-helgen.
  • Bild: JASPER WÄRFF
    TVÅ GULD. Mina Dahl från Partille TKD, med röd hjälm, vann guld i kamp och mönster på årets SM.
  • Bild: PRIVAT
    REVANSCH! Efter fjolårets finalförlust vann Partillejunioren Erik Sjöback i år SM-guld i kamp.

SM-guld till Dahl och Sjöback

Taekwondo

På förra helgens SM i taekwondo kammade Partille hem tre guld. Mina Dahl vann två i damklassen och Erik Sjöback ett i juniorklassen.
– Det var spännande. Och riktigt kul, säger Erik Sjöback.

Årets svenska mästerskap avgjordes samtidigt som Svenska Taekwondo-ligan. Den här gången var det 200 deltagare från 32 klubbar som gjorde upp om medaljerna och Partille ställde denna gång upp med 16 tävlande. En var Erik Sjöback som efter förra årets SM-silver nu vann guld i juniorklassen.

– I förra årets final blev jag trött, men i år hade jag extra energi. Jag vann med fyra noll. Jag firade med att grilla hamburgare med mina kompisar, säger en lycklig guldmedaljör.

Tre SM-guld

Totalt blev det åtta guld, sju silver och fem brons till klubben. Av dessa togs tre guld i tävlingar med SM-status; juniorer från 16 år samt seniorer med rött eller svart bälte.

20-åriga Mina Dahl tog guld i både kamp och mönster och kunde därmed räkna in sitt nionde och tionde SM-guld. På grund av en hjärnskaning i februari hade hon inte tränat så mycket som hon ville, men det gick bra ändå.

– Jag försökte medvetet inte gå nära med slag utan ville hålla distansen och använda mer sparkar eftersom jag inte ville riskera något efter hjärnskakningen, säger Mina Dahl.

Kände du av hjärnskakningen innan?

– Nej, taktiken var bara en försiktighetsåtgärd. Hjärnskakningen hade läkt ut helt.

I semifinalen besegrade hon sin landslagskollega Sofia Gustavsson från Södermalm med 3–1 efter en jämn match.

– Vi känner varandra utan och innan. Jag fick kämpa hårt, säger Mina.

I finalen mötte hon Jessica Krantz från Stockholm TK. Det blev en jämn match som gick till förlängning efter att det var oavgjort vid full tid.

– I finalen vann jag med 3–1, säger Mina.

Det blev även guld i kategorin mönster där de tävlande utför förutbestämda rörelser bredvid varandra framför domarnas ögon. Nu dröjer det till nästa tävling.

– Ja, nu blir det sommarlov. Nästa tävling är inte förrän till hösten, säger Mina Dahl.

”Är stort”

Det tredje SM-guldet stod alltså junioren Erik Sjöback för då han vann sin klass i grenen kamp.

– SM-guld är stort, det är det största för mig hittills, säger Erik.

För Erik blir det inga tävlingar den närmsta tiden, men inte heller sommarlov.

– Jag ska köra på med hård träning. Målet är att ta en plats i landslaget när jag är klar med gymnasiet, säger han.

Yngre deltagare samt deltagare med lägre bältesgrad räknades istället för SM in i STL. Där vann Adriana Guerra kamp och mönster. Crystal Örnberg och Leo Wärff tog guld i mönster och Rebecca Ivarsson vann i kamp.

Totalt blev Partille tredje bästa klubb i STL under säsongen, efter Gnesta TKD och Frölunda TKD som blev etta respektive tvåa. På söndagen var tävlingen Talent Open för barn i åldrarna 8-13 år i samma hall. En av Sveriges största med 339 tävlande. Partille deltog med 34 barn och ungdomar som tillsammans fick ihop sju guld, tre silver och tio brons.