• Arkivbild: Leif Lundvall
    Slutspel. X-calibur är redo för ännu ett slutspel och vill nu knipa guldet efter tre raka silver. Från vänster, övre raden: Josefin Hermansson, Victoria Johansson, Rebecka Larsen Sr, Diana Alfredsson, Rebecka Larsen. Nedre raden: Ellen Ekholm, Sofia Myllymäki, Nina Flack och Lisa Björklund.
  • Bild: Svenska bowlingförbundet
    Hanna Engberg.

Slutspelsdebutanten: ”Kommer vara nervöst”

Bowling

Tre raka finalförluster mot Spader Dam – nu ska Partillelaget X-calibur ta tillbaka SM-guldet. Dessutom med två nyblivna U23 VM-spelare.

2014 blev det stor bowlingfest i Partille då både herrlaget Team Pergamon och damlaget X-calibur tog SM-guld efter att även ha vunnit grundserien. X-calibur följde upp det med ett nytt guld, men sedan har det däremot blivit silverkant på lagets säsonger. Den största rivalen, Spader Dam från Helsingborg, har nämligen varit numret större tre år i rad.

Till helgen är det återigen dags för SM-slutspel som i år går i Malmö – då ska X-calibur ta revansch.

– Det ska bli väldigt kul och målet är ju att vinna. Vi har ett bra lag, säger Hanna Engberg.

Imponerat

16-åringen kom till X-calibur i höstas och har minst sagt tagit för sig. Engberg har spenderat större delen av säsongen i a-laget och kommer nu alltså att göra karriärens första SM-slutspel.

– Jag har varit och kollat på ett slutspel innan. Stämningen verkar vara helt fantastisk med hejarklackarna och trummorna. Det kommer vara nervöst och ovant, men man är ändå van vid ljud omkring sig och det kommer såklart att försvinna ur tanken efter någon ruta, säger Engberg.

Förutom X-calibur står även Spader Dam, BK Högland från Nässjö och BK Eva Stockholm på banorna i slutspelet. Någon av de sistnämnda kommer att vänta Partillelaget i semifinalen.

”Ska gå till final”

– Det är en ny hall (Malmö) jämfört med tidigare år (Jönköping) så det är svårt att säga hur stora våra chanser är, men vi ska gå till finalen så får vi se vilka vi ställs mot där. Jag har en bra feeling, säger X-caliburspelaren Sofia Myllymäki.

Vad kommer bli nyckeln för er?

– Att vi har kul. Vi har jobbat mycket på lagsammanhållningen och att vi ska heja på varandra och det är någonting som blivit bättre under säsongen.

Inför slutspelet har just Hanna Engberg och Sofia Myllymäki fått ett riktigt drömbesked. Duon ska nämligen få representera det svenska landslaget i U21-VM i Detroit senare i år.

– Innan uttagningen är man alltid lika nervös, men det är en lättnad när man får reda på att man är uttagen. Det ska bli väldigt spännande och kul, säger Hanna Engberg.

Sofia Myllymäki beskriver känslan på nästan samma sätt.

”Har kommit halvvägs”

– Det är en lättnad. Jag har haft ett hum om att jag ska komma med, men det är skönt när man fått beskedet, säger Myllymäki som haft mästerskapet som målsättning en längre tid.

– För fyra år sedan sa jag att jag skulle vinna VM-guld 2018. Nu har jag kommit halvvägs, säger Sofia Myllymäki.

  • Adam Andersson031-98 50 67