Råttor i Sävedalen

Partille

Under en och samma vecka, med start på Valborgsmässoafton, såg jag under sen eftermiddag respektive tidig kväll, alltså i fullt dagsljus, en råtta springa över vägen och in i angränsande trädgård. Det skedde på två mindre tvärgator alldeles nära Göteborgsvägen. Har råttorna blivit fler eller syns de bara mer (trots att stora byggprojekt som kan stressa fram råttor inte äger rum i närheten)? Teoretiskt sett kan det ju vara samma råtta jag sett springandes, men även om så är fallet finner jag råttans närvaro alarmerande. Bara tanken på att möta en råtta i den egna trädgården när man umgås, fikar eller rensar ogräs väcker äckelkänslor. Vad lockar fram råttorna? Är det tillgången på föda? Vi villaägare har rejäla sopkärl så den vägen kan ingen råtta få mat. Vad finns att göra? Har kommunen något ansvar?
Orolig Sävedalsbo