Bild: Markus Hegnelius (Svenska bowlingförbundet)
Svenska mästarna. Osku Palermaa, Mattias Olsson, Mattias Wetterberg, Dominic Barrett, Daniel Fransson, Jesper Svensson, Benjamin Jonsson, Robert Andersson, Jesper Larsen, Martin Larsen, Francois Louw, Kim Bolleby, Henrik Jacobsen (coach).

Pergamon mästare efter riktig finalkross

Bowling

Man ställdes mot tuffaste utmanaren i SM-finalen, men det spelade ingen roll. I helgen visade Team Pergamon varför man går under smeknamnet ”världens bästa klubblag” och vann SM-guldet helt överlägset.

Team Pergamon är Sveriges i särklass bästa lag på pappret och har så varit under en längre tid, men frågan är om laget någonsin ställt en mer stjärnspäckad startåtta på banorna i en SM-final tidigare. Partillelaget radade nämligen upp åtta landslagsspelare som samtliga har meriter från den amerikanska proffstouren under SM-slutspelet i helgen.

– Det här är nog den bästa startåtton vi någonsin ställt upp. Vi har haft med Jason Belmonte någon gång tidigare, men den bredden vi hade på truppen i år är extremt bra, säger Pergamonspelaren Kim Bolleby.

Det visade sig också resultatmässigt.

Efter att ha eliminerat Arvikalaget BK Jösse i semifinalen väntade Nässjöklubben Team Clan i finalen. Clan som var senaste laget att besegra Pergamon i en SM-final hade dock inte en chans i årets upplaga.

Den första finalmatchen dominerades nämligen fulltständigt av Pergamon som efter tre serier hade avgjort matchen efter en 15–0-ledning.

– Det kändes ändå jämnare än 15–0. Oftast låg vi under i början av serierna, men vi kom alltid tillbaka i slutrutorna och lyckades vända. Man känner nästan en aura runt våra spelare ibland och man bara känner på sig att vi kommer vända, säger Kim Bolleby.

Matchen blev till slut 19–1 till Pergamon som hade sina bästa spelare i Martin Larsen på 987 poäng, sydafrikanen Francois Louw på 979 poäng och Kim Bolleby på 967.

Till den andra matchen valde Team Clan att byta oljeprofil och under inspelningen gjorde man också allt man kunde för att bryta profilen på ett sätt som skulle göra siffernivån så låg som möjligt. Det gjorde tillställningen klart jämnare, men i slutändan var det ändå inget snack.

– Det var tydligt att de försökte flytta spelet lite längre in och det påverkade såklart. Även för oss vänsterhänta, säger Bolleby.

Ställningen var 8–7 till Pergamon inför den sista serien och där dominerade Partillelaget totalt. Avslutandes i guldhattar kunde man vinna den andra matchen med 13–7 och säkra ännu ett SM-guld till klubben.

– Det är en stor lättnad. Dels för det trycket vi har på oss, men också att få se sina lagkamrater glada. Det är en obeskrivlig känsla, säger Kim Bolleby.