• Bild: BJÖRN DINAU
  OVANT. Nermin tyckte det var roligt att få lära sig från grunden.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  TEORI. Kursen startade i klassrummet med information från NTF.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  REDO. Bhlbi Brhane har fått på sig hjämne och är redo för cykeltestning.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  MINNAS. Det finns olika sätt för att komma ihåg det man får berättar för sig.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  ROLIGT. Amani Alhallak tyckte det var intressant och kul med cykelkursen.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  BROMS! Bhlbi Brhane hade koll på vart bromsen sitter någonstans.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  HJÄLM. Stella Midefelt från NTF visade hur ett rått ägg iklädd hjälm klarade sig trots fritt fall.

Nyfikna nybörjarcyklister

Partille

​För fjärde gången är Partille kommun med och ordnar en nybörjarkurs för de som vill lära sig att cykla. PT hälsade på när den nya kursen startade förra måndagen.

Ute på ena kortsidan vid gymnasiets Teknikcentrum står ett gäng cykelsugna kursdeltagare och provar ut cykelhjälmar. Det ställs in remmar och justeras. Bhlbi Brhane från Eritrea får ordning på hjälmen och drar på sig en reflexväst. Han är först upp på cykeln.

– Det känns bra, säger Bhlbi efter att ha rullat omkring lite.

Cykeln saknar pedaler och har en låg sadel, allt för att deltagarna ska kunna ha fötterna i marken och ta sig fram genom att styra och använda fötterna. Det vinglar till ibland och när det blir lite nedförsbacke är det bråttom med att hitta bromsen.

– Jag vet vart bromsen är. Då blir det stopp, säger Bhlbi och skrattar.

Aldrig fått lära sig

Alldeles bredvid rullar Amani Alhallak förbi. Hon kommer ursprungligen från Syrien och berättar hur hon på sin resa genom Europa såg många som cyklade, både i Albanien och i Österrike. Själv har hon sportat en del innan, men cyklat har hon aldrig fått lära sig.

– Det här är intressant. Jag känner mig lite rädd ibland, säger hon och rullar vidare.

Det är många glada miner och solen tittar till och med fram bakom molnen. Fast innan gruppen med nybörjare fick ge sig ut fick de ett teoripass där Stella Midefelt från NTF berättade om säkerhet, lagar och vad man måste tänka på innan man börjar cykla. Bland annat visade hon reflexens betydelse.

Det blev många frågor, och även en del språkförbistringar. När Stella visade hur ett rått ägg klarar fritt fall, med respektive utan hjälm, var populärt och gav deltagarna en visuell bild av hjälmens betydelse.

– Glöm aldrig hjälmen. Den är viktig, upprepade Stella Midefelt, NTF.

Tio tillfällen

Cykelkursen består av totalt tio tillfällen och pågår fram till den 16 maj då det är avslutning. Kursen riktar sig till alla som bor, eller går i skolan, i Partille och är över 16 år. Den här gången är det åtta som anmält sig. Vid varje tillfälle får de låna cykel, hjälm och reflexväst. Kursen är ett samarbete mellan kultur- och fritid, utbildningsförvaltningen, trafikkontoret och volontärer.