• Lisa Björkquist
  • Elvy Stenhede

Konstföreningen fyller 50 år

Partille

Partille Konstförening fyller 50 år och det firades i helgen med vårsalong på Slottet. Verk från 33 konstnärer boende i Partille samsades om utrymmet i utställningshallen på herrgården.

– En sådan här utställning har vi aldrig gjort förut så det känns väldigt kul att kunna bjuda konstnärerna på det, säger föreningens ordförande Birgitta Hällje om vårsalongen som är en del av föreningens 50-årsfirande.

Föreningen har idag en bit över
1 100 medlemmar och de fick själva ansöka om att vara med som utställare på konstföreningens vårsalong.

– Vi fick in 33 ansökningar och tyckte att alla var så bra. Eftersom vi hade utrymme kunde vi ta med alla, säger Birgitta Hällje glatt.

Bland uställarna fanns de som ställt ut otaliga gånger men också de som ställde ut för första gången.

Yngst i sällskapet var Lisa Björkquist, 22 år, som målat i hela sitt liv men aldrig tidigare ställt ut på hemmaplan.

– Jag har målat lika länge som jag kunnat hålla i en penna, säger Lisa och berättar att hon testat sig igenom alla tänkbara material och tekniker.

Till slut fastnade hon för akryl.

– Dels gillar jag konsistensen, sen tycker jag om att det torkar så snabbt och att man kan måla över när man inte är nöjd, säger hon.

Börjar att välja färger

Hon berättar att den ena av hennes två tavlor som hon ställer ut på vårsalongen var vänd åt andra ­hållet från början men att hon roterade den ett kvarts varv när hon inte var helt nöjd och fortsatte sedan att måla.

– Jag väljer oftast färger först och vet sällan från början vad det ska bli.

Lisa säger att hon inte är så noga med att hennes konst måste vara teoretiskt perfekt utan att det för henne handlar om att betraktaren ska bli berörd.

– Jag vill att den som tittar på målningen ska få en känsla, att den ska betyda något för dem.

Inspiration hämtar hon mycket från naturen och framförallt från resor.

– Jag reser väldigt mycket och blir ofta inspirerad av nya miljöer. Sen älskar jag kvinnokroppen – formerna, mjukheten, det är något väldigt vackert med det.

Lisa blev medlem i föreningen inför 50-årsjubileet efter att hennes granne uppmuntrat henne att vara med på utställningen.

– Det här är första gången som jag ställer ut i Partille. Och jag känner mig riktigt stolt, det är overkligt att se sig själv bland så många duktiga konstnärer.

”Som att rensa i trädgården”

Akvarellisten Elvy Stenhede är också på plats när PT:s utsände tittar förbi utställningen på lördagen. För henne har målandet gått in i en mer intensiv period eftersom hon nu har mer tid över för sitt intresse.

– Jag har målat till och från sedan 2000 men när man är i arbetsför ålder blir det väldigt anpassat efter det. Nu har jag mer tid för målandet och jag upplever att ju mer man målar desto roligare blir det, säger hon.

Hon målar mycket blommor och landskap men även djur och stilleben.

– Jag blir ofta inspirerad av motiv ute i naturen och när det sker kommer lusten att måla väldigt fort.

Men ibland är startsträckan lång.

– Måleriet är lite som att rensa i trädgården. I början får man kämpa mot motståndet men sedan kommer man igång och när man ser att det börjar hända saker vill man aldrig sluta.

Fyller 8 november

Trots att solen strålar utanför herrgården dyker det hela tiden upp nya besökare som vill ta del av Partillekonstnärernas verk. Vårsalongen avslutades på söndagen men firandet fortsätter under året.

–Föreningen fyller egentligen den 8 november då kommer tecknaren Ulf Sveningson hit och föreläser, säger Birgitta Hällje.