Bild: Markus Hegnelius (Svenska bowlingförbundet)
Guldlaget. Övre raden från vänster: Victoria Johansson, Lisa Björklund, Diana Alfredsson, Rebecka Larsen Sr, Mattias Billberg (coach), Cathrine Lindström, Mimmi Persson, Hanna Engberg, Josefin Hermansson, Joline Persson-Planefors, Sofia Myllymäki, Nina Flack.

Knep SM-guldet – efter superdrama

Bowling

1–1 i matcher. 7–7 inför den sista serien i den tredje och avgörande matchen – då sänkte X-calibur de regerande svenska mästarna och tog guldet till Partille.

Efter att X-calibur planenligt eliminerat Nässjölaget Högland i semifinalen var det ärkerivalerna Spader Dam som väntade i SM-finalen återigen. Helsingsborgslaget som slagit X-calibur på fingrarna i de två senaste SM-finalerna såg inledningsvis ut att vilja göra detsamma även i år.

Det var nämligen grundseriesegrarna som kom ut absolut hårdast och kunde i det närmaste stänga den första finalmatchen redan efter tre serier då man hade en 10–5-ledning. X-calibur kunde då som bäst rädda ett oavgjort resultat i den sista serien, men det var aldrig riktigt nära och istället vann Spader Dam med 15–5 och kopplade greppet som SM-finalen som alltså avgjordes i bäst av tre matcher.

– De körde ju över oss helt i den matchen, säger X-caliburspelaren Josefin Hermansson.

Inför den andra matchen fick X-calibur möjligheten att välja den andra av SM-finalernas två oljeprofiler och valde också att göra det.

Det skulle löna sig.

X-calibur kom ut stenhårt i den andra matchen och gav aldrig Spader Dam någon chans. Partillelaget skulle till och med avsluta tillställningen efter tre serier då man hade en 11–4-ledning och därmed tvinga fram en tredje och avgörande finalmatch.

– Det var en självklarhet för oss att byta profil eftersom vi dominerat på den hela helgen och gjorde det även den här matchen, säger Josefin Hermansson som här noterade makalösa 772 på sina tre serier.

Avgörandet skulle dock bli högdramatiskt.

X-calibur fick en riktig drömstart på avgörandet och tog en 5–0-ledning efter den första serien. I den andra serien tog lagen två banpoäng var och efter en gastkramande tionderuta där båda Spader Damstjärnorna Sandra Andersson och Jenny Wegner misslyckats att spärra i sina respektive tionderutor stod det klart att totalpoängen slutade oavgjort.

– Det kändes ändå som att de fick energi av att de fick med sig två poäng från den serien och att vi tappade lite, säger Hermansson.

X-calibur hade då en 7–2-ledning inför den tredje serien och såg ut att gå mot SM-guldet, men Spader Dam var inte klara.

Helsingborgslaget kom ut stenhårt i den tredje serien och tog samtliga fem poäng i serien för att kvittera till 7–7 inför den sista serien.

– Jag kände aldrig någon panik. Det kändes som att de tog poäng på våra misstag. Jag tycker vi hade en bra plan hela matchen och spelade på ett sätt som gjorde att vi undvek tomrutor, säger Hermansson.

När det skulle avgöras var det också Spader Dam som kom ut hårdast i serien och hade ledningen med 4–1 efter drygt fyra-fem rutor – då lade X-calibur in stöten.

Efter en riktigt stark avslutning där inte minst Joline Persson-Planefors och Nina Flack radade upp strike efter strike vände X-calibur matchen och när Sofia Myllymäki som X–caliburs sista spelare slog ned nio käglor i sin sista ruta var saken klar. Efter två raka finalförluster tog X-calibur tillbaka SM-guldet.

– En otroligt häftig känsla, säger Josefin Hermansson.

  • Adam Andersson031-98 50 67