• Bild: BJÖRN DINAU
    LOSSNAT. Hela innertaket i Kulturskolans nya lokaler rasade i lördags ner. Som tur var var det inga människor i lokalen när det hände.
  • Bild: BJÖRN DINAU
    FARLIGT. Det fanns som tur var inga personer i Kulturskolans lokal på markplan när innertaket rasade ner i lördags.

Innertak i Kulturum rasade ner

Partille

I lördags rasade innertaket i Kulturskolans orkestersal ner och landade ovanpå de två flyglarna och trumsetet. Det fanns inga personer i lokalen när det hände.

Det var i måndags morse som personal från kultur och fritid upptäckte att innertaket i den stora orkesterlokalen som ligger på markplan i nya Kulturum hade rasat ner. Isoleringsplattor låg som ett lock ovanpå instrument och stolar inne i lokalen.

– Det är otroligt tråkigt och ledsamt. Skönt att ingen var där när det hände, säger Kristina Svensson, kulturchef i Partille.

Sedan i måndags då det upptäcktes har lokalen varit avspärrad. Det har även de två lokalerna ovanför varit eftersom de har samma sorts innertak som det som nu rasat ner. Det är Partillebo som äger fastigheten och förvaltar lokalerna.

– Denna händelse är prioriterad hos oss nu. Vi gör allt vi kan för att utreda vad det är som har hänt, säger Katarina Elfversson, vd, Partillebo.

Kulturskolans lokal används på vardagar, främst på eftermiddagar och kvällar. Så sent som i fredags var det verksamhet i lokalen som nu är avstängd tillsammans med de två lokalerna i våningarna ovanför.

– Vi har hittat ersättningslokaler till all verksamet utom för dansarna. Tyvärr kan vi inte lösa det den här terminen, säger Kristina Svensson.

Kulturskolans verksamhet pågår i ytterligare två veckor, men kommer alltså att bedrivas i andra lokaler.

Kultur och fritid i Partille kommun har anmält det inträffade till arbetsmiljöverket. För Partillebos del pågår nu diskussioner med entreprenören Serneke om hur detta kunde hända.

– En sådan här sak händer ju när tak blir gamla, och här är det nybyggt. Det måste vara ett byggtekniskt fel. Det är något vi nu jobbar med gentemot entreprenören Serneke, säger Partillebos vd Katarina Elfversson.

Katarina Elfversson nämner att det trots allt inte är alldeles ovanligt att tak rasar in. Bland annat nämner hon när delar av ett simhallstak byggt på 1970-talet i Göteborg rasade ner.

– Då räckte det att sätta upp nät för att fånga material. Nu i Kulturum är det allvarligare, säger hon.

Under onsdagen räknar Partillebo med att deras arbete med att reda ut vad som blivit fel ska vara klart. Däremot är det oklart hur lång tid anmälan till arbetsmiljöverket tar att behandla.

Själva renoveringen av innertaket kommer att ske under skolans sommaruppehåll.

– Vi räknar med att det ska vara klart att använda när höstterminen drar igång, säger Katarina Elfversson, vd, Partillebo.