• Bild: BJÖRN DINAU
    GLÄDJE. Sävehofdamernas seger i SM-finalen mot H65 Höör den 10 maj värmde ordförande Christofferssons hjärta lite extra.
  • Bild: FRANS BRYNGEL
    Tage Christoffersson, ordförande i IK Sävehof sedan 2016.
  • Arkivbild: BJÖRN DINAU
    VIKTIG. PArtille arena har betytt väldigt mycket för Sävehof, nu är utmaningen att få dit publiken.

Idrottsvärlden fostrade Tages ledarskap

Allmänt

Aktuella med SM-guld och ett 50-årsjubileum för Partille Cup nästa år – det är minst sagt en spännande tid för Sävehof. PT träffar Sävedalsbon Tage Christoffersson, ordförande för klubben sedan två år tillbaka.

1952 föddes Tage Christoffersson i Stockholm. Hans pappa var veterinär och familjen flyttade ofta på grund av hans arbete. Tages tid som stockholmare var därmed inte lång – 1960 flyttade familjen till Jörlanda i Stenungsund, 1970 bosatte sig Tage i Göteborg och 1978 flyttade han till Sävedalen med sin fru. 40 år senare bor de fortfarande kvar i samma hus.

– Det passade utmärkt i Sävedalen och det gör det fortfarande.

PT träffar Tage Christoffersson en solig majdag i Masthugget. Här ligger Ivar Kjellberg Byggnads AB där han har en halvtidstjänst som affärsstöd. Tages karriär inom fastighets- och byggbranschen började på 70-talet när han skrev på för IFK Göteborg.

– Jag var tvungen att lämna mitt gamla jobb eftersom det inte var anpassat för fotbollskarriären.

Tage Christoffersson blev lägenhetsvisare för Göteborgshem, nuvarande Poseidon, eftersom det passade bättre.

– Det var en annan tid då, det fanns mycket mer lediga lägenheter än det gör idag, berättar han.

Fostrad av idrottsvärlden

När Tage lämnade företaget efter 17 år hade han hunnit klättra till en position som marknadschef. Fortsättningsvis har karriären kantats av flera högt uppsatta tjänster. Han har bland annat varit VD för ett dotterbolag till Castellumkoncernen och suttit i styrelsen för IFK Göteborg.

– Mitt ledarskap grundar sig i hur idrottsvärlden har fostrat mig, främst lagidrotten som bygger på stor respekt för varandra. Jag är tacksam för alla chefer som haft förtroende för mig trots att jag inte har en akademisk utbildning.

Ordförande för andra gången

Det var tack vare sina barn som fotbollskillen Tage Christoffersson började engagera sig i handbollen. Tages barn började spela i Sävehof på 90-talet, därefter blev han reseledare för klubben.

– När Furulundshallen skulle byggas fick jag frågan om jag ville bli ordförande. Jag tackade ja.

Han satt som ordförande mellan 1993 och 1998. 2016 blev Tage ordförande igen i samband med att han lämnade sitt uppdrag hos Castellumkoncernen.

– Då passade det att jobba med Sävehof på dagtid.

Guldkrönta

Den storslagna SM-finalen som nyligen vanns mot H65 Höör har inte undgått många Partillebor. I slutsekunderna av sin sista match lyckades Ida Odén avgöra och guldet gick till Sävehof.

– Det är fantastiskt att vi blev svenska mästare. Både för Sävehof och för Partille kommun, säger Tage Christoffersson med ett leende.

Han hoppas att guldet kan leda till ett ännu större intresse för klubben och att fler vill börja spela och engagera sig. Partille arena har varit en viktig milstolpe för Sävehof, men klubben arbetar fortsatt intensivt för att locka folk till matcherna.

Mer publik

– Arenan är fantastisk och vi är mycket nöjda med den. Utmaningarna framöver blir att dra dit mer publik till både herrarnas och damernas matcher.

En speciell arbetsgrupp har blivit tillsatt för att arbeta med frågan. De kommer bland annat lägga fram ett mer praktiskt spelschema.

– Spelschemat är avgörande. Matcher på exempelvis fredagskvällar behöver bli färre.

Jubileum

Nästa år har världens största handbollsturnering för ungdomar sitt 50-årsjubileum. Planeringen för Partille Cup 2019 är redan igång, men Tage Christoffersson är smått hemlighetsfull.

– Det är svårt att säga nu hur det kommer bli, men det kommer bli något speciellt. Vi förväntar oss fler lag än vad vi någonsin haft.

Sävehof letar redan efter entusiaster som vill engagera sig i Partille Cup nästa år. Samtidigt är Tage noga med att inte lämna årets turnering i skuggan av jubileumet.

– Partille Cup är oerhört viktigt varje år, vi får inte glömma att vi har en turnering runt hörnet.

  • Frans Bryngel