• SAGA. Det var som en saga när Ida Odén fick avgöra sin sista SM-final med matchens sista skott med bara två sekunder kvar av matchen. Bild: BJÖRN DINAU
  • SISTA SKOTTET. I sin karriärs allra sista skott avgjorde Ida Odén. Bild: BJÖRN DINAU
  • HEMSPRING. Efter det avgörande målet rusar Ida Odén hemåt för att försvara. Bild: BJÖRN DINAU

Guldhjälten: ”Inget man ens kan fantisera om”

Handboll

Handboll

Hon gjorde karriärens sista match i sina 13:e raka SM-final – då blev Ida Odén hjälte när hon sköt SM-guldet till Sävehof med två sekunder kvar av matchen.

Ida Odén skrev det perfekta slutet på sin sanslösa handbollskarriär. Efter att ha varit tämligen anonym i matchen var det hon som så många gånger tidigare klev fram när det behövdes som mest.

Ställningen var 21–21 när Sävehof fick matchens sista anfall och när bara ett fåtal sekunder återstod av finalen mot H65 fick Ida Odén bollen och då tvekade hon inte för fem öre. Odén gick stenhårt på genombrott och satte bollen som innebär hennes elfte SM-guld i karriären och Sävehofseger med 22–21.

– Om de andra flyter ihop lite så är det här någonting man kommer komma ihåg. Just nu är man bara svinglad att vi vinner, säger Ida Odén.

När du får bollen där och vet att du avgör om du sätter den. Vad tänkte du?

– Jag visste bara att det var lite tid kvar på klockan och bollen skulle bara in. Jag såg bara målet. Det är ju något som händer i de där lägena som man inte kan styra över. Sedan tittade jag på klockan och såg att den stod på 29:58 och då var det bara lyckorus. Det här är inget man ens kan fantisera om. Det är det här man kommer sakna, Det är inte på så många andra ställen man får uppleva det här, säger Ida Odén.

Finalen var en oerhört svängig historia där Sävehof började klart bäst och hade greppet efter den första halvleken. I inledningen av den andra körde man däremot fast totalt och fick bara in två mål under de första 20 minuterna vilket gjorde att H65 tog över greppet på avgörandet i Scandinavium. Ida Odén var en av Sävehofspelarna som hade svårt att skapa lägen.

– Jag tror att det var mitt andra avslut i andra halvleken där på slutet. Det säger en del. Jag kom inte till avslut över huvudtaget. Vi visste att Höör skulle komma upp i den andra halvleken, men vi har visat så många gånger tidigare och gör det även nu. Vi viker inte ned oss, säger Ida Odén.