Gratis sommarlovskort till unga

Partille

I sommar kommer skolungdomar från Partille att resa gratis med kollektivtrafiken. Det efter att regeringen beslutat att satsa 350 miljoner kronor för att skolungdomar ska kunna ta sig till sommarjobb och fritidsaktiviteter på lika villkor.

Regeringen och Västra Götalandsregionen har sagt ja till att ge tonåringar fri kollektivtrafik under sommaren. Regeringen har tillsammans med Vänsterpartiet lagt in 350 miljoner kronor per år i budgeten 2018-2020 och regionens kollektivtrafiknämnd har beslutat att ansöka om de pengarna.

Allt förberett

– Vi har beslutat att ansöka om de pengar regeringen har för avsikt att satsa den här sommaren för att våra ungdomar ska kunna resa fritt i sommar, men än har inte möjligheten att söka öppnats, säger Ulrika Frick, ordförande i kollektivtrafiknämnden Västra Götalandsregionen.

I Västra Götalandsregionen har man beräknat att sommarlovskortet för alla ungdomar kommer att kosta mellan 60-65 miljoner kronor per år. Pengarna från staten kommer inte att täcka hela den kostnaden men det kommer inte att stoppa införandet av ett sommarlovskort. Enligt kollektivtrafiknämndens ordförande är allt förberett och nu återstår bara ett slutgiltigt besked från regeringen.  

– För att förbereda distributionen så smidigt som möjligt är alla kommuner informerade och rutiner upprättade så att alla berörda ska få sina kort inför sommaren, säger Ulrika Frick.

Gäller i hela regionen

Sommarlovskortet gäller skolungdomar som slutat sjätte klass och upp till de som ska börja tredje året på gymnasiet. Kortet är giltigt i 100 dagar och med det reser ungdomarna fritt i hela regionen.