Firade 30 år med 30-tårta

Partille

Sandfallets förskola, ett föräldrakooperativ inspirerat av den italienska pedagogiken Reggio Emilia, slog på stora trumman och bakade en lång tårta, ändamålsenligt formad till talet 30. 

Förskolan, som ligger i Furulund, har alltså nu existerat i sedan 1988 och är enligt personalen en väldigt ”stabil förskola”. En av förskollärarna har arbetat på dagiset sedan 1989 och under åren har flera före detta barn på förskolan kommit tillbaka och vikarierat en period som personal.

– De senaste 11 åren har jag rekryterat endast två personer, så personalen trivs och stannar, säger förskolechefen Karin Fjellström.

Under lördagens firande kom cirka 150 barn och vuxna och lekte, tittade på lite uppträdanden och inte minst smakade av den långa tårtan som föräldrar och barn bakat dagen till ära. Sandfallets förskola har en pedagogik som är inspirerad av italienska Reggio Emilia vilket innebär att de utgår från barnens egna intressen.

– Vi har också vår egen kock som lagar all mat här, och det är mat från alla världens hörn beroende på var barnen kommer ifrån, Världens mat kallar vi det, säger Karin.

Sandfallets förskola fick Partille kommuns miljöstipendium 2016 för deras arbete med att minska matsvinnet. Eventuellt svinn används till att kompostera och göda odlingar på tomten.

– Föräldrarna i kooperativet har 12 arbetspass per år och vardera är tre arbetstimmar. Det kan vara städning, eller att vara med en barngrupp eller något annat som behövs ordnas med.

Varje år arbetar personalen och föräldrarna med ett välgörenhetsprojekt av något slag. Det rundas av med en marknad där förskolan säljer egentillverkade saker där boende i området kommer förbi och stöttar insamlingen. Tidigare år har varit till förmån för naturkatastrofen på Haiti och under hösten 2015 arbetade de med flyktingmottagandet.

– Föräldrarna är väldigt engagerade och det fungerar jättebra, det är också ett krav när man har sina barn här, säger Karin Fjellström.