• Göteborgsgirot 2018. Bild: LEIF LUNDVALL
  • Göteborgsgirot 2018. Bild: LEIF LUNDVALL
  • Göteborgsgirot 2018. Bild: LEIF LUNDVALL

Cykelfest i strålande sol

CYKLING

I det fantastiska vårvädret på lördagen vimlade det av aktiviteter för alla Partillebor. Det var Våryra på Göteborgsvägen, det bjöds på Promenadloppis i Sävedalen, det var Kosläpp i Kåhög och man kunde titta på Veteranbilsrally.

Och mitt i alltihop trampade tusentals tävlings- och motionscyklister förbi i den stora cykeltävlingen Göteborgsgirot. Vissa cyklade sju mil och andra den dubbla distansen. Många valde att ta en minipaus för påfyllnad av vätska och vitaminer och för att sträcka på benen i depån vid Sävedalens Cykel och Sport.

– Det här är otroligt kul och ett väldigt bra arrangemang. Det är en folkfest men kanske inte riktigt så festligt som det kan vara under lopp i sydligare cykelländer, säger Thomas Magnusson.

Thomas har drivit cykelaffären i många år men nu är det hans barn som tar den vidare.

– Vi brukar ha en depå här och även verkstad om det är någon av de tävlande som fått fel på sin cykel. Depån funkar bra även om avspärrningarna är dåligt planerade. Cyklisterna trängs med fotgängare och barnvagnar och det känns inte riktigt säkert, säger Thomas.

Ett par nöjda sävedalare som tagit en sista paus innan målet i Göteborg är Peter Hultin och Anders Morberg.

– Det känns lite i låren såklart men överlag har det gått kanonbra, säger Peter Hultin som kör girot för andra gången och som förberett sig med mycket spinningträning inomhus i vintras.

För Anders Morberg är det giropremiär och första gången han cyklar så långt som sju mil.

– Det är skönt väder och jättetrevlig stämning och det har gått jättebra, säger Anders inför de sista knappa två milen.

Göteborgsgirot som nu arrangeras för sjätte gången utvecklas från år till år. Arrangemanget sträcker sig över tre dagar och det finns många olika distanser att anmäla sig till. På lördagen går de populära loppen över sju och fjorton mil som bland annat går genom Partille.

Till slut: Vilken fågel kommer deltagarna att tänka på när de går i mål på Göteborgsgirot?

– Rödstjärten, såklart!