Alf firar 70 år med korsstygn

Personligt

När han var nio år broderade han sin första korsstygnsduk. Efter det tog det inte lång tid innan han ritade sitt första egna mönster. Nu firar Alf Johansson 70 år med korsstygn.

Trots att han har broderat och ritat mönster sedan barnsben har det inte blivit många utställningar för Alf Johansson. Men när han nu firar 70 år med korsstygn har han bestämt sig för att visa upp sina skapelser och det kommer bland annat att ske på Arts & crafts in the garden i Jonsereds trädgårdar i helgen. Och det är med anledning av det som han bjudit hem Partille Tidning till villan i Kåhög.

– Jag kallar mig själv hemmaslöjdare, inte hemslöjdare. Jag gör inget för att sälja utan jag broderar för att se hur det blir, säger Alf Johansson.

Han visar PT:s utsände in i allrummet som vittnar om ett stort textil- och hemslöjdsintresse.

– Fast det här är inte mina grejer. Det här är sambons skapelser, hon är utbildad hemslöjdskonsulent, säger han och pekar mot ett bord med såväl knypplingar som stickningar.

– Jag broderar bara. Och endast korsstygn.

Alf Johansson är född och uppvuxen i Lidköping. Det var också där som hans intresse för broderi vaknade till liv.

– Här är det första jag broderade, berättar han och visar upp en bild av en liten duk som han satt in i en pärm inför helgens utställning.

– Som du ser gjorde jag den när jag gick i klass 3C på Östra folkskolan. Det var 1948 och då skulle pojkarna för första gången ha syslöjd på schemat.

Första duken finns kvar

Första duken är den enda i samlingen som inte är korsstygn. Nästa duk han visar är den andra han broderade och den här gången går han och hämtar själva duken.

– Jag har den här nere i källaren och den har en lite speciell historia, säger han.

Även den duken broderade han under sin tid på Östra folkskolan. Det är en julduk som han gav till sin mamma.

– Hon hade den framme varje jul fram till hon gick bort 2013. I 65 jular låg den på byrån i hallen hemma hos mamma, berättar Alf.

Nu tar han själv fram den varje jul men den ligger inte på byrån i hallen.

– För många år sedan gjorde jag en ny med samma figurer som skulle passa vår möbel.

Vad det var som fick honom att fastna för korsstygn kan Alf inte riktigt svara på. Om han blivit påverkad av att mamma hade symöten hemma när han var liten vet han inte men intresset fanns där från start. Och ganska snart efter att han börjat brodera började han även rita egna mönster.

– Här är mitt första egna mönster, det är från 1950, säger Alf och visar ett mönster med en blomma.

Inför sitt jubileum har han plockat ut skapelser och mönster från varje årtionde.

Kan du uppskatta hur många broderier du hunnit med under årens gång?

– Nej. Det är helt omöjligt att säga. Jag kommer inte ihåg. Sedan går det inte att brodera allt man ritar, säger Alf.

Han berättar att han suttit och ritat mönster på de mest knepiga platser man kan tänka sig.

– När jag ser något måste jag testa och se vad det kan bli. Jag var luftvärnsbefäl i Skaraborg och när jag var med på stabsmötena satt jag alltid längst bak med ett rutblock och ritade.

– Det måste vara preskriberat idag, säger han med ett skratt.

Han kallar det mönsterlek

Likadant var det när han arbetade på Chalmers.

– Jag har suttit och ritat mönster på prefektmöten. Då kom damerna fram efteråt och frågade ”vad blev det i dag?” eftersom de visste att jag hade det intresset.

Själv kallar Alf det han gör för mönsterlek. Han tycker inte att det är några märkvärdigheter men han tycker det är roligt när han själv blir nöjd.

– Och tycker andra att det är fint är det ännu roligare. Jag är ute efter effekter på något vis. Man kan göra så mycket genom att använda olika färger och kombinationer, säger han och visar fler exempel som han även kommer att ställa ut.

Flera SM-guld

Han har som sagt inte gjort många utställningar genom åren och många känner nog inte ens till hans intresse.

– Det är något som jag sitter hemma och pular med bara för att det är roligt och som avkoppling. Sen har det ju hänt att jag ger bort något när någon fyller år men enda gången jag ställt ut i Partille var på julmarknad på Slottet 1978, säger Alf.

En del känner nog däremot till hans andra stora intresse – skytte.

– Det höll jag på med i 55 år kanske, säger han och berättar att det är ett intresse som han fört vidare till sina två söner.

– Vi är faktiskt svenska mästare alla tre. Det är lite roligt.

Alf har oändligt många mönster och skapelser att visa upp. Och under vårt samtal dyker nya historier och intressen upp hela tiden. Han har gått från civilingenjör till lärare och sedan prefekt på Chalmers. I dag är han pensionär men föreläser fortfarande och har under senare år även publicerat en rad olika skrifter, bland annat om hemslöjdens moder Lilli Zickerman och Lidköpingssonen Gunnar Wennerberg.

– Sen håller jag på med en serie, Född och uppvuxen i Lidköping. Vi får se när jag får färdigt den, säger han.