• Bild: Adam Andersson
    Huvudroll. Elias Johannesson har gått två år som assisterande tränare till Partille Wizladies. Nu tar 20-åringen över huvudansvaret.
  • Elias Johannesson.

20-åringen tar över seniorlaget: ”Jag vill satsa”

Innebandy

Magnus Håkansson lämnar efter ytterligare en kvalmiss med Partille Wizladies – då blir det en 20-åring som får ta över som ny huvudtränare för damlaget.

Historien upprepade sig den gångna säsongen för Partille Wizladies. Efter en ny säsong där laget krossade allt motstånd i grundserien blev det punktering i kvalet mot allsvenskan.

Nu har Magnus Håkansson, som varit huvudtränare för Partille Wizladies en tid, meddelat att han kliver av uppdraget.

– Anledningen är helt enkelt att jag vill ha mer tid med min familj. Det känns inte lika roligt längre och då är det inte värt det, säger Håkansson.

Det blir alltså inga andra innebandyuppdrag?

– Man ska aldrig säga aldrig, men inte som det känns just nu, säger Magnus Håkansson.

Efterträdaren är trots allt redan klar och det blir den blott 20-årige Elias Johannesson som under de två senaste säsongerna varit assisterande tränare för Wizladies som får ta över huvudansvaret.

Studerar på GU

När PT träffar honom i Partille arena är det bara mellanlandning mellan studierna på Göteborgs universitet där han läser ”sports coaching” och ytterligare en innebandyträning. Det är med andra ord full satsning på tränarbiten och det har det, trots hans ringa ålder, varit ganska länge.

– Jag var med på ungdomssidan i Göteborg Innebandy. De var ganska få så de slogs ihop med ett juniorlag i Partille. Då var det en pappa till en spelare på Göteborgssidan som sade till Partillelaget att ”den här killen måste ni försöka få med”. Jag var ganska tydlig med alla jag träffade att jag brinner för det här och ville satsa, säger Elias Johannesson.

Redan som 18-åring fick han chansen att kliva in som assisterande tränare i Partille Wizladies och det var Magnus Håkansson som rekryterade och plockade in honom. Han erkänner också själv att det var lite speciellt att komma till ett seniorlag som tränare i den åldern.

”Då ligger man back”

– Vi hade spelare som spelat på seniornivå i tolv år och då ligger man back. Något annat går ju inte att säga, men jag visade att jag ville och var seriös och kände att jag fick spelarnas respekt. Det finns en kille som tränar ett lag i Kumla i division 1 som är ett år äldre än mig, men annars har jag inte stött på någon tränare på seniornivå i min ålder, säger Johannesson.

Hur skulle du beskriva dig själv som tränare?

– Jag är ganska engagerad. Jag är bara 20 så jag gör en del misstag, men jag vill hela tiden utvecklas och ta nya steg. Det är väl det som jag tror kännetecknar mig. Jag skulle se mig som en utvecklingsinriktad vinnarskalle. Det handlar om resultat, men det är otroligt viktigt att utvecklingen går åt rätt håll. Det är magiskt att se någon utvecklas mer än de trodde att de kunde.

Det finns ju onekligen en hel del olika typer av tränare. Hur mycket skulle du säga att tränarstilen speglas av ens personlighet?

– I början när jag kom upp som tränare får jag säga att det blev en liten identitetskris eftersom att man har så många olika tränare som man sett upp till och vill efterlikna att man var annorlunda hela tiden. Nu känner jag ändå att jag hittat mig själv som tränare och hur jag vill vara, säger 20-åringen.

Vad har du för långsiktig målsättning med din tränarkarriär?

– Jag vill ju nå så långt som möjligt. Även om jag gillar att träna unga spelare också så vill jag nå till SSL och kunna ha det här som jobb. Det är drömmen.

Vad tänker du nu inför säsongen med Wizladies?

– Nu är vi i ett intressant stadie. Två år i rad har vi varit överlägsna i grundserien och sedan fallit på målsnöret i kvalet. Nu handlar det om att säkra upp truppen och att försöka spetsa till på de positioner som det går. För mig är det solklart att vi är för bra för den här serien och hör hemma i allsvenskan. Det är dit jag vill sikta, men då behöver man först få ihop en trupp som klarar av att nå den målsättningen, säger Elias Johannesson.

  • Adam Andersson031-98 50 67