Bild: JONNA ANDERSSON

Välgörenhet på schemat

Partille

I dag flyger sju elever och två lärare från Partille gymnasium till Rumänien för att delta i ett av Östhjälpens projekt i Donaudeltat.
– Det ska bli skoj att komma iväg. Att göra och se något annat, säger Hampus Andersson Friberg.

Hjälp till självhjälp på plats är något som Östhjälpen arbetat med i Donaudeltat under flera år. Just nu genomför man tillsammans med byggelever på Partille gymnasium ett projekt där en familj ska få hjälp med sin odling genom ett växthus som eleverna byggt tillsammans med läraren Björn Falkenby.

– Det här är frivilligt och något som eleverna arbetat med efter lektionstid, säger Björn Falkenby och berättar att eleverna visat stort engagemang att hjälpa de utsatta familjerna i Donaudeltat.

– De känner att de kan bidra med något och jag tror att det betyder mycket att få hjälpa till på plats. För oss är det ingen jätteinsats men för människorna där nere betyder det allt.

Delar ut kläder

Stomme och takstolar till växthuset har eleverna byggt här hemma och dessa skickades ner förra veckan tillsammans med de saker som Östhjälpen samlat in till behövande familjer i området.

– Under veckan kommer eleverna förutom att bygga upp växthuset att hjälpa till med annat som behöver fixas i området. En familj behöver hjälp att laga ett tak och en annan behöver få en dörr fixad, säger Ingmar Nystås, transportansvarig på Östhjälpen.

Ingemar Nystås är den som driver projektet från Östhjälpens sida. Han reste ner i måndags för att ta emot transporten och fixa de sista förberedelserna innan eleverna och lärarna från gymnasiet kommer dit.

– Förutom själva projektet med växthuset kommer vi att besöka en skola med bygg- och anläggningsprogram. Eleverna kommer även att få vara med och dela ut kläder och saker till behövande familjer. Och så ska vi hinna med en utflykt på floden också, säger Ingmar Nystås.

Eleverna, som tar studenten till sommaren, ser fram emot resan och möjligheten att få hjälpa.

– Det är en schysst grej att göra. Man har det ganska bra här så man vill gärna ge något till andra, säger Lucas Hansson.

– Det ska bli intressant att se hur det är där nere, säger Hampus Andersson Friberg.

En som redan varit där är Sean Downs.

– Man visste innan att det var eländigt och fattigt men det var mycket värre än jag trodde, säger han.

Fortsatt samarbete

Det här är inte första gången som Östhjälpen och gymnasiet samerbetar. 2015 byggde elever från gymnasiet ett utegym till unga vuxna nere i Hateg, Rumänien.

– Eleverna som var med den vändan pratar fortfarande om det så det är en upplevelse som berör, säger Björn Falkenby som tillsammans med Ingmar Nystås ser fram emot fortsatta samarbeten.

– Vi hoppas att det kan bli en fortsättning. Kanske kan man fortsätta bygga stommen till växthus här och skicka ner. Och så kan de se på det vi byggt upp och själva sätta ihop det, säger Björn.

– Det finns massor att göra på plats. Man kan hitta på hur mycket som helst så en fortsättning hoppas vi verkligen på. Sen hur den ser ut vet vi inte i nuläget, säger Ingmar.