Bild: BJÖRN DINAU

Starka reaktioner på jobbannons

Partille

Enhetschefen försökte tänka nytt när hen utlyste en tjänst till Kullegårdens äldreboende men jobbannonsen fick hård kritik och Partille kommun fick ta bort annonsen.
– Det blev väldigt, väldigt fel och jag ber om ursäkt, säger enhetschefen.

Det var i onsdags förra veckan som Partille kommun lade ut en jobbannons gällande sex halvtidstjänster för undersköterskor. I annonsen efterlyste kommunen undersköterskor som inte försöker ”vinna tid för att ta en rökpaus” och inte ”behöver använda Facebook och Snapchat var tredje minut”. Man poängterade också att den som ”halvsovande vandrar omkring med en fimp i mungipan och kaffekoppen i hand” passar inte in i arbetsmiljön.

Den kontroversiella annonsen började snabbt spridas i sociala medier och där väckte den starka känslor.

– Den är väldigt upprörande. Vi har tagit emot många reaktioner både från våra medlemmar men också från allmänheten. Många känner sig kränkta utifrån den yrkesroll de har, säger Anna Skarsjö, ordförande Kommunal Väst.

Tog bort annonsen

Hon berättar att de allra flesta som reagerat på annonsen har ställt sig frågan ”Hur kan de skriva så här”.

– Jag förstår att enhetschefen har försökt göra annonsen med humor men som avdelningsordförande ser jag att det här är ett tecken på en attityd som ligger i grunden. Och det är illa att en enhetschef faktiskt inte ser att man förminskar våra arbetsgrupper när man skriver så här, säger Anna Skarsjö.

Attityden känner hon igen från samhället.

– Det här är en vidare bild, en attityd som finns mot yrkesgruppen. Det speglar hur man ser på vår utbildning och att man verkar tro att vi är utbytbara. Att vi inte spelar någon roll.

Partille kommun tog på fredagen bort annonsen på sin hemsida efter kritiken. Enhetschefen är mycket ledsen och ber om ursäkt till alla som tagit illa vid sig.

– Jag försökte tänka nytt men det blev väldigt, väldigt fel. Och jag är oerhört ledsen för det och ber om ursäkt för det, säger enhetschefen och fortsätter:

– Meningen var inte att det skulle uppfattas som kränkande. Jag har en fantastisk personal i verksamheten och det är tråkigt om de tagit illa vid sig.

I februari i år påbörjade Partille kommun ett arbete för att kvalitetssäkra samtliga rekryteringar. Man har startat upp ett rekryteringscenter med två rekryterare som från och med nu kommer att titta på alla jobbannonser innan publicering. En förändring som varit planerad sedan tidigare.

Ber om ursäkt

– Det är mycket nya rutiner som ska på plats och därför har vi inte hunnit ta det steget, vilket jag kan ångra idag, säger kommunens personalchef Mats Nilsson.

Precis som enhetschefen vill han framföra sin ursäkt till de som tagit illa vid sig.

– Jag förstår att det finns många som blivit ledsna och kränkta. Det finns inget att försvara och vi får be om ursäkt för att det blivit så här, säger Mats Nilsson.

Nu försöker man ha en bra dialog kring det som inträffat med enhetschef och personal.

– Kommunal var på plats på äldreboendet redan i måndags och pratade med personalen och vi försöker nu att stämma av och stötta där det behövs, säger Mats Nilsson.