Rocklegendaren som ”sucka rumpa” kvällen lång

Kultur

Det var publikrekord när den kanadensiska rockveteranen Bryan Adams äntrade scenen på Partille Arena i lördag kväll. Vad som först framstod som ett såsigt after work för mellanchefer i övre medelåldern utvecklades till en nostalgisk och habil rocksaga om en tid som flytt. 

Rätt attityd, rätt röst och rätt känsla. Han har ju det, Bryan Adams, som kanske är världens okrönte kung av bultande ”heartland rock” med sånger om magiska somrar, längtan och trängtan, krossade hjärtan och himmelska romanser. Antingen köper man det eller så gör man det inte. Jag tillhör den förstnämnda kategorin.

Men looken stämmer inte med soundet och budskapet. Bryan och bandet ser ut som de är med i en Dressmann-reklam när de gör entré i sina vita skjortor och kavaj. Publiken verkar också förvirrad och hakar inte riktigt på förrän Can’t stop this thing we started, från Waking up the neighbours rullar igång med sitt shuffle-gung.

Resten av konserten böljar fram och tillbaka, materialet är gammalt och nytt och mitt emellan. Mycket känns igen, framför allt hitlåtarna, och det är egentligen bara då det lyfter ordentligt. Bryan Adams är inte mycket för mellansnack, i alla fall inte denna kväll, men han skojar till det med rockabilly-dängan You belong to me från senaste albumet Get up. Det är en låt man vill ”shake your booty to” säger han, och frågar sedan vad det heter på svenska. Folk gapar i mun på varandra och försöker svara, och sedan är det ”sucka rumpa” från rockstjärnan resten av låten när basisten och solo-gitarristen gör honom sällskap och dansar med häckarna mot publiken som tjuter förtjust.

Det är alltid en utmaning för världsartister av Bryan Adams kaliber att hålla publiken engagerad i stunder av mindre kända låtar. Å andra sidan brukar ett stort mått av proffessionalitet kunna rädda även den tröttaste folkmassa, lite charmigt mellansnack eller något annat käckt som får publiken att vakna till. Bryan Adams lyckas inte riktig denna kväll, topparna är höga men dalarna för låga. Fram mot slutet nästan vill man att han ska runda av, och extranumren känns krystade och onödigt många.

Sammanfattningsvis hade jag något högre förväntningar på en så pass rutinerad och etablerad artist som Bryan Adams, även om förmodligen ingen gick hem besviken.

Vad: Bryan Adams, The Ultimate tour

Var: Partille Arena lördag 28 april

Publik: 5503

Bäst: ”Summer of 69”, ”Heaven”, ”(Everthing I do) I do it for you”, ”Please forgive me”, ”Have you ever really loved a woman”

Sämst: Inledningen och extranumren

  • Aron Mikael Sik