RECENSION: Alkisbarn av Robert Laul

Kultur

Kvällen den 3 oktober 2015 drack han tillsammans med sin pappa på en kvarterskrog i Partille. På natten söp han bort både glasögon och mobiltelefon på Hard Rock Café på Avenyn.

Den beskrivna episoden ur Robert Lauls liv är även en beskrivning av det senaste tillfället som han drack alkohol. Sedan dess är han en nykter alkoholist.

I sin bok ”Alkisbarn // Fotboll, fylla och fajt” tar han med läsaren på sitt livs historia. Boken är väldigt självutlämnande och det känns som att man verkligen får ta del av Lauls tankar och vedermödor, både de bra och dåliga. Man får bland annat följa hans uppväxt tillsammans med en alkoholiserad pappa och en mamma som började missbruka både alkohol och tabletter. Den röda tråden i boken är missbruk. Det kombineras med fotbollen, som även ledde till hans bana som framgångsrik sportjournalist på Aftonbladet.

Robert Laul flyttade till Jonsered när han var åtta år. Asfaltsplanen vid skolgården blev hans andra hem under ett par år. Varje ledig stund sprang han dit, och fotbollen var med. Han höll sig medvetet borta från hemmet för att slippa oron. Laul var bra på fotboll och kom ända till superettan som spelare.

Boken är skriven utan krusiduller. Det är lätt att hänga med. Det känns som en kombination mellan sportjournalistik och författarskap. På 34 kapitel och 303 sidor får läsaren följa med Laul genom både dråpliga, glada och tragiska episoder.

Delarna om hans liv som sportjournalist på Aftonbladet ger en tydlig bild av hur Lauls missbruk blev fullständigt omöjligt att kombinera med jobbet. Den eviga klickjakten och pressen att ständigt vara först, och bäst, ledde till att han till slut författade sitt eget självmordsbrev. Hur och var han skulle ta sitt liv hade han bestämt. Och hur Laul hamnade i den situationen får man tydligt beskrivet. Även hur hans alkoholdebut var.

”Första fyllan, ja herregud jag hade hittat hem. Det var himmelriket. Jag föll som en fura för alkoholen. Jag krokade direkt. Jag var fast. Det här var min grej, min drog. Alkoholen slog ut allt annat och över en kväll blev den det viktigaste i mitt liv”.

Jag kan varmt rekommendera boken. Den har gett mig en inblick och kunskap om hur en beroendesjukdom kan vara. Jag tror att Lauls berättelse kan få upp ögonen hos många samt göra människor medvetna om ett problem som många känner till, men inte ofta pratar om. Att den dessutom har en så tydlig koppling till Jonsered gör den extra intressant ur ett lokalt perspektiv.