• Bild: BJÖRN DINAU
    FEM MINUTER. I tisdags kväll var det politikerkväll anordnad av Företagarna i Partille inne på Kulturums caféscen.
  • Bild: BJÖRN DINAU
    NY. Företagarna i Partilles nya ordförande Lena Råberg var på plats.
  • Bild: BJÖRN DINAU
    FÖRDELADE. Mikael Erlandsson, regionchef för Företagarna i Västra götaland höll i trådarna när de åtta partierna i kommunfullmäktige fick berätta om sin syn på företagande.

Politikerkväll med Företagarna

Partille

I tisdags kväll anordnade Företagarna i Partille en kväll med politiker från alla åtta partier med representanter i kommunfullmäktige som fick fem minuter var att berätta sin syn på företagande.

På Kulturums caféscen hade Företagarna i Partille riggat med strandflaggor, en mikrofon, en ringklocka och Mikael Erlandsson, regionchef för Företagarna i Västra götaland.

– Det är superviktigt att företagare och politiker träffas. Det krävs för att förbättra före­tagsklimatet, och det gäller ömse sidor, säger han.

Alla de åtta partier med representanter i kommunfullmäktige hade fått en inbjudan där en person i partiet fick fem minuter på sig för att prata om sin syn på företagande och vad som bör göras.

Fick fem minuter

Ordningen på vilket parti som skulle komma fram gjordes genom lottning förrättad av Mikael Erlandsson. På den första lappen stod det Matz Dovstrand från Sverigedemokraterna, men han var inte på plats. Då blev det ny lottdragning och Centerns Anna Blomberg fick kliva upp på scenen. När de fem minuterna var till ända ringde Mikael Erlandsson i en klocka, och om de fortsatte prata vände han helt sonika bort mikrofonen.

– Det kan verka hårt, men det är rättvist. Eller hur, sa han och fick medhåll av åhörarna.

Därefter var i tur och ordning Eva Carlsson (S), Pia Sundh (MP), Dick Andersson (V), Kaj Nämvik (L), Anders Midby (KD) och Marith Hesse (M) uppe och talade. Något av det som politikerna nämnde handlade om lokal upphandling, kompetens och utbildning, infrastruktur, bättre skyddsnät för företagare, avskaffande av regleringar, revidering av integrationsplaner samt prioritering av näringslivet.

Företagarna i Partilles nyvalda ordförande Lena Råberg menar att det är väldigt viktigt för företagarna att få höra vad politikerna i kommunen tycker och tänker.

– Vi vill veta hur de tänker kring företagande, särskilt här i Partille, och få en inblick i vad de vill, säger hon.

Nya kontakter

Lena Råberg berättar att syftet med politikerkvällen är tvådelad.

– Dels ska politikerna få berätta hur deras parti tycker och samtidigt får företagarna en chans att skapa personliga kontakter med politikerna.

När alla partier fått sina fem minuter blev det mingel­fika där varje parti hade varsitt bord dit man kunde gå och snacka med deras företrädare. När minglet var slut fortsatte kvällen med två föredrag inne på Kulturums Stora scen. Där fick åhörarna lyssna på idrottsmannen och extremsportaren Kari Martens som berättade om sina bedrifter samt John Eskilsson, vd på Skyltmax, som talade om sitt företag samt deras engagemang i kampanjen #Detsynsinte.

– Förhoppningen är att denna kväll ska leda till nya kontakter och har lett till konstruktiva diskussioner, säger Lena Råberg, ordförande, ­Företagarna Partille.