Bilder: Ola Nyberg
Rehabilitering. William Lind jobbar stenhårt för att få ordning på sin häl inför EM som närmar sig med stormsteg.

Lind klar för EM – trots tuffa skadan

Orientering

En hälskada har stoppat William Linds säsong så här långt. Nu går orienteraren en kamp mot klockan för att bli återställd till EM.

Nyligen publicerades hur den svenska landslagstruppen till EM i Schweiz i början på maj kommer att se ut och där knep William Lind en plats. Orienteraren från Sävedalen som även har OK Landehof på sin meritlista över tidigare klubbar är uttagen till långdistansen, stafetten och är första reserv till medeldistansen.

Men uppladdningen har absolut inte sett ut som 33-åringen hoppats på.

Lind har nämligen inte kunnat tävla alls den här säsongen och det är en skada i hälen som stoppat honom.

– Det känns bättre och jag kan träna på ganska bra, men när jag lägger mig på max så får jag bakslag. Jag hoppas att det det ska hinna bli bra, säger William Lind.

Lång frånvaro

Orienteringsstjärnan har haft exakt samma skada för sju år sedan. Då tog rehabiliteringstiden fem månder. I dagsläget har han haft skadan i en månad.

– Jag hoppas att jag har lärt mig någonting sedan dess. Det är klart att det finns med en att det tog så lång tid förra gången, men jag hoppas att det går bra. Jag har inte råd med fler bakslag, säger Lind.

Den stora anledningen till att William Lind tagits ut i det svenska laget, trots sina skadeproblem, är den fjolårssäsongen som han har bakom sig. Det var nämligen karriärens bästa för den då 32-årige orienteraren. Han nådde en pallplats på samtliga världscup-lopp, han tog medalj på VM och vann O-ringen.

Jobbade mentalt

– Jag tog ett stort kliv förra säsongen. Jag hade ett extra fokus på löpekonomin där jag bytte ut mina spänstpass mot maxstyrka och höjde intensiteten på några av distanspassen. Jag jobbade också mer med det mentala där jag lade stort fokus på att ligga längre fram i min orientering. Det är helt klart förra säsongen som är anledningen till att jag får åka på EM nu, säger Lind.

De stora målen för den här säsongen är VM i Lettland i augusti och just det stundande Europamästerskapet. Får Lind bara ordning på sin hälskada kommer han också sikta på att slåss i toppen.

– Om jag inte får några fler bakslag och får helt ordning på hälen så siktar jag på att ta medalj, säger William Lind.

  • Adam Andersson031-98 50 67