Ingemar Brink Foto: Björn Dinau

Krönikan: ”Jonsered magnet för kulturelit”

KRÖNIKAN

Tänk om Partille vore en magnet för intellektuella och kulturtoppar på resa! Även för internationella storheter. Så var det ju förr. Ingela Zacharoffs bok ”Furuborg i Jonsered – ett älskat hus” satte mig åter på spåret.
Gästfria och intellektuellt spänstiga värdar gjorde av­stickaren till bruksorten lockande. James (Jimmy) och Lizzie Gibson uppfyllde med råge de kriterierna. Ibland var det också kvinnor som lockade…

Den fritänkande Ellen Key imponerade på Rainer Maria Rilke, pragfödd poet som skulle bli en av de största diktarna inom tyskspråkig litteratur. De brevväxlade, vänskap uppstod. Ellen Key stod nära paret Gibson på Furuborg. I september 1904 kom Rilke till Jonsered i sällskap med Key.

Höstmånaderna på Furuborg resulterade bland annat i att en dikt om Humledalen i Jonsered ingår i Rilkes samlade verk…

Tonsättarvännerna Jean Sibelius och Wilhelm Stenhammar hörde också till dem som gästade Furuborg. Kanske blev det lite Finlandia på pianot?

Bland exotiska gäster märks den indiska författaren, feministen och Gandhivännen Sarojini Naidu.

Ett annat Jonseredshem lockade ett antal årtionden tidigare.  Det var nu rivna Villa Bokedalen, sommarställe för den stenrike köpmannen Olof Wijk den äldre. Där gästade bland annat Henry Wadsworth Longfellow redan 1835. Han blev senare en av USA:s främsta diktare. Fyra år tidigare passerade en då ännu ung Everhardus Johannes Potgieter Bokedalen och träffade Olof Wijk och William Gibson på sin väg till Alingsås. Har du missat Potgieter? Stor i Nederländernas litteraturhistoria.

Potgieter blev djupt imponerad av den supersnygga Hilda Prytz, Wijks unga fästmö. Och det var Hildas skönhet som 1835 lockade biskopen, diktaren, kulturprofilen och förföraren Esaias Tegnér till Bokedalen. Men så var den vackra Hilda också ättling till Erik XIV, en av 1500-talets stora tjusare

  • Ingemar Brink