Arkivbild: BJÖRN DINAU
PRISAD. För fyra år sedan var Salomon Jakobsson med i Partille Tidning, nu får han Hagström-stipendiet på 50 000 kronor.

Jakobsson får 50 000 i stipendium

Kultur

Gitarristen Salomon Jakobsson från Partille har belönats med ett stipendium på 50 000 kronor.

Det är ett stipendium till Albin Hagströms minne som delas ut till unga gitarrister och dragspelare. Albin Hagström erövrade världen med sina instrument, bland annat spelade Elvis Presley och Frank Zappa på hans gitarrer.

Partillesonen Salomon Jakobsson får 50 000 kronor och Erik Fabricius Nilsson, Malmö och Niklas Widén, Uppsala får båda 25 000 kronor. Dragspelarna Isak Bergström, Uddebo, Jonathan Lasson, Göteborg och Johannes West, Stockholm, tilldelas 25 000 kronor vardera. Utdelningen av stipendierna sker i samband med en konsert på Stallet i Stockholm den 6 maj.

Hagström-stipendiet delas ut till minne av mannen bakom de världsberömda gitarrerna. Bara nitton år gammal grundade Albin Hagström en firma för försäljning av utländska dragspel och snart byggde han sin egen fabrik i Älvdalen. Så småningom utökades produktionen till att omfatta gitarrer och förstärkare. I mitten av sextiotalet tillverkades över 7 000 gitarrer. Albin Hagström drev också en musikskola som i början av femtiotalet hade 25 000 elever.

Stiftelsen Albin Hagströms Minnesfond har tillkommit genom en donation av Albin Hagströms döttrar: Anna-Lenah Hagström och Kärstin Hagström-Heikkinen