• Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: PRIVAT
    DÅTID. En bild tagen 1983 på Jörgen Westman och hans barndomskompis Anders Nordstrand.
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU

”Jag köpte skivor för hela månadslönen”

Personligt

Jörgen Westman har varit med och spelat gitarr, sjungit och skrivit låtar till totalt 20 album. Han gör dessutom sitt ­åttonde år som Partillerockengeneral.
– Och i maj har jag sex spelningar inbokade, säger Jörgen.

Jörgen Westman är en man med ett hjärta som verkligen brinner för musik. Redan på 80-talet bildade han bandet Psychotic Youth. Det var tillsammans med sin barndomskompis Anders Nordstrand som bandet blev till.

– Anders pappa var brandman och vi fick repa i deras lokal. Då gick vi i högstadiet, säger Jörgen.

De hittade snabbt en publik som gillade deras surfpunk och turnerade i flera år. Men 1993 tröttnade Jörgen på livet som turnerande musiker, relationer sprack och kontakten med barnen var inget vidare.

Istället startade han tidningen Groove, som sedan såldes och numera heter Gaffa. Det projektet blev tre år gammalt. Sedan började han jobba på kompisens IT-företag och återupptog samtidigt musiklivet.

– Jag ger alltid järnet när jag gör något, men det blev för mycket till slut.

Som 42-åring blev han istället fritidsledare, och det är han fortfarande. Till vardags jobbar han nämligen på Vallhamra fritidsgård.

”Tar hand om varandra”

Och bandet Psychotic Youth spelar för fullt. Igen. De båda originalmedlemmarna Anders Nordstrand och trummisen Kent Sjöholm är tillbaka.

– Det är skönt att vara med i ett band, vi tar hand om varandra. Det är socialt utvecklande, säger Jörgen.

Den 26 maj ska Psychotic Youth spela på Taubescenen inne på Liseberg. Då blir det power pop extravaganza tillsammans med banden The Yum Yums och Sonic Surf City. Det är andra året i rad som de spelar på Taubescenen, men även en sväng med Duncan Reid från The Boys ska hinnas med i maj. En av Jörgens gamla idoler.

– Vi hade varit i Spanien och spelat med resterande The Boys. Sedan ringde Duncan upp och frågade om han kunde få spela med oss. ”Javisst” sa jag!

– Paul Collins och Kurt Baker var också med förra året så nu börjar det bli tradition, säger Jörgen och skrattar.

Bestämde sig för musiken

Det finns mängder av musikanekdoter hos Jörgen Westman och en given fråga är om han har någon artist som han verkligen ser upp till eller uppskattar extra mycket. Efter kort betänketid kommer en berättelse om hur hela hans musikintresse väcktes. Det var en spelning med Stockholmsgruppen Nomads som ledde till att han började spela.

– Hela hjärnan ställde om sig, där och då. Då bestämde jag mig för att ”det här ska jag göra”.

Året efter var han på en ny konsert med Nomads. Då tog han mod till sig och smet in back stage. Där träffade han gitarristen Hasse Östlund som skrev ned en lista på ett femtontal LP-skivor som de hade inspirerats av och som han tyckte att Jörgen skulle lyssna på.

– Inte långt därefter åkte jag ner till Stockholm och besökte skivaffärer. Jag köpte upp hela lönen, men jag fick tag i alla!

Det var mycket 60-talspunk, som Sonics hård rythm & blues och även psykedelia. Och det är fortfarande grunden till Psychotic Youths musik och sound.

”Skoj att bli gammal”

Jörgen berättar vidare att han sedan han skilde sig lagt mer tid på musiken igen. Det har blivit spelningar i bland annat Tyskland, Japan och Spanien.

– Det är skoj att bli gammal. Jag har fått spela mycket med flera av mina gamla idoler.

Ett exempel är från januari i år då de var i Léon, Spanien. Där spelade hans gamla idoler Lime Spiders från Australien. Han stormade deras scen, tog deras mick och sjöng en låt.

– Haha, ja sedan fick jag gå, säger Jörgen och skrattar.

Det har gått drygt sju år sedan Partille Tidning skrev om Jörgen när han var ny som ansvarig för Partillerocken. Sedan dess har det hänt mycket med musiktävlingen. När han tog över var det uteslutande hårdrocksband med.

– Där har det hänt mycket de senaste åren. För fyra, fem år sedan började nya stilar också ta sig in.

Det i kombination med att upptagningsområdet har breddats har gjort Partillerocken till mycket mer än en lokal tillställning.

– Vi har haft band från bland annat Uppsala, Skövde och Helsingborg med.

Partillerocken

Det har även blivit fler och fler tjejer i tävlingen. En förklaring är kulturprojektet Popkollo som riktar sig till tjejer som vill spela i band. Jörgen nämner också Mammut i Majorna, ett musikhus med fyra, fem våningars verksamhet.

– Det är väl 20-30 band som repar där skulle jag tro, bara i Majorna.

I år är det 26:e gången som Partillerocken arrangeras och från den 1 maj kan man anmäla sig på hemsidan, partillerocken.com. Det kostar 300 kronor per band. Precis som förra året är det 24 bandplatser och med samma upplägg.

– Det finns en tradition. Nu går det inte att sluta, säger Jörgen.

På frågan vad det är som driver honom att fortsätta med musiken blir Jörgen lite fundersam.

– Det har jag aldrig tänkt på. Jag kan inte låta bli bara. Musiken är det mest tillfredsställande för mig. Jag kommer alltid hålla på med musik.