Gratis kollektivtrafik för unga i sommar

Partille

Alla ungdomar kommer i sommar att få ett sommarlovskort som ger fria resor med kollektivtrafiken. Det går att resa i hela regionen, alla 49 kommunerna, på ett kort!

På statlig nivå har Vänster­partiet i budgetförhandlingar med regeringen fått igenom 350 miljoner kronor så att alla ungdomar som slutat sjätte klass och upp till dem som gått ut andra året på gymnasiet ska få ett sommarlovskort till kollektivtrafiken.

Kortet var från början tänkt att gälla trafiken inom kommunen gränser. Det var ganska bra och kunde fungerat i Göteborg eller Borås, men blivit ganska begränsat i Partille, Hjo eller Bengtsfors. Därför var det Vänster­partiets förslag att göra det som vi nu är överens om i Västra Götaland och delfinansierar i Kollektivtrafiknämnden; Kortet ska gälla i hela regionen. Från Strömstad till Karlsborg, från Åmål till Svenljunga och med Göteborgs stora utbud av kollektivtrafik som nav.

Vi ser några stora fördelar med kortet. Sommarlovs­kortet ges till alla. Det ger ett jämlikt samhälle när vi inte gör skillnad på dem som har föräldrar som har råd och dem som inte har det. Vi vet också att de flesta unga värnar om miljön och de vet att ett ekologiskt hållbart samhälle bygger vi bland annat genom att resa kollektivt.
Den som börjat resa kollektivt som ung kommer i högre utsträckning att fortsätta göra det. Kortet ger större möjligheter att att ta sig till ett sommarjobb, utan att rese­kostnaderna äter upp en del av lönen. Vi har föreslagit att kortet med fria resor även gäller de unga som har en funktionsnedsättning som gör att de behöver färdtjänst.
Så ungdomar; Vart åker ni i sommar när tåget, båten eller bussen blir gratis? Tar båten till Nordkoster för att bada, går på bio i Borås, hälsar på en kompis i Skövde eller tar bussen till sommarjobbet på caféet i Vänersborg?

Ulla Andersson (V)
ekonomisk-politisk talesperson och förhandlare för Vänsterpartiet
Egon Frid (V)
ledamot i Kollektivtrafiknämnden
Jessica Wetterling (V)
ledamot i Västtrafiks styrelse
Fahimeh Nordborg (V)
kommunalråd Trollhättan