Malin Levin Bild: Björn Dinau

Fortsätt att drömma

KRÖNIKAN

Jag fick nyligen frågan vad jag drömmer om och kom på mig själv att jag slutat drömma. Visst att det finns saker jag önskar göra men drömmar är ju något större och fullkomligt obegränsade. Varför har jag slutat med det? Varför har jag prioriterat bort det? Vad kan vara bättre än att drömma?

Att ”tiden förändrar allt” stämmer väl ändå inte i verkligheten? Nej, för tiden förändrar ingenting utan det är vad du gör med den som är avgörande och inte tiden i sig.  Jag har just nu fullt upp med att lösa dagens eller möjligtvis veckans problem och logistik. Men vad händer när vi inte längre har visioner eller drömmar om något större? Vi slutar sikta mot nya höjder och blir mest kvar i den påfrestande och monotona vardagen. När jag fick frågan om vad jag drömmer om blev jag tyst och fundersam, svar som att hoppa ut från klippor eller besöka Machu Picchu lyste med sin frånvaro.

Veckor gick, tanken höll sig kvar och jag bollade olika scenarios i mitt huvud. Det jag landade i är att det jag älskar och vill ha mer av i framtiden är fri tid. Tid som är fri att disponeras på det sätt som jag själv vill. Hur mycket fri tid har du? Det vill säga tid som du fullt ut förfogar över själv? Detta skall inte blandas ihop med ”egen tid” eller fritid och jag kan ju bara svara för mig själv men det är inte vidare mycket fri tid jag har.

Det har varit en lång dag kan man ju häva ur sig men den är ju inte längre än någon annan egentligen. Tid är svårt. Samma tid kan uppfattas olika långa beroende på hur jag förhåller mig till den. Laddar jag in glädje eller oro kan en timma kännas som en kvart eller alldeles oändlig.

Och visst finns det en yttre och en inre klocka, den yttre är den som gör att vi åldras och den inre är den som du själv styr över för var och när du vill göra saker i livet.  För 12 år sedan började jag skriva dagbok för att kunna gå tillbaka och se att jag faktiskt levt varje dag, alla 365 dagar om året. Jag har märkt att tiden har en tendens att stjäla vårt minne, hur många dagar av det gångna året med 365 dagar minns du?

  • Malin Levin