Döms för tuggummistöld

Partille kommun

En man i 50-årsåldern från Partille kommun döms mot sitt nekande för att ha stulit 23 lådor tuggummi.

I februari försvann cirka fem pallar med tuggummi ur ett lastbilssläp på en rastplats i Halland. Polisen kom till platsen och stoppade en bil i vilken man hittade 23 lådor med tuggummi. I bilen satt två män, varav den ene är hemmahörande i Partille kommun. De medgav att de tagit lådorna på rastplatsen, men uppgav att lådorna legat på marken och att de alltså inte tagits ur en lastbil.

Tingsrätten konstaterar att ingen sett de två männen i lastbilens direkta närhet och att det var betydligt mer gods som försvann ur lastbilen vid tillfället. Enligt domstolen är männens uppgifter i den delen inte motbevisade och rättens utgångspunkt blir därmed att männen tagit lådorna från marken. Domstolen konstaterar dock att det är klarlagt att lådorna med tuggummi som de två männen tagit kom från lastbilen och att det inte var gods som kastats bort eller övergetts. Detta borde de två männen ha insett, resonerar tingsrätten, dels då männen befann sig på en lastbilsparkering, dels då det rörde sig om ett rela­tivt stort antal lådor med säljbart gods.

Partillebon döms till villkorlig dom och dagsböter för stöld. Hans kumpan döms till villkorlig dom för stöld, och döms även för brukande av falsk urkund. Detta då han vid poliskontrollen visade upp ett falskt id-kort.