Tanja Malmqvist.

”Det var ett självklart val”

Fotboll

Efter ett par år i styrelsen behövdes en ny ordförande i Björndammens BK och då föll valet på henne. Nu är Tanja Malmqvist Partilles enda kvinnliga ordförande i en fotbollsklubb.

Efter en aktiv fotbolls­karriär som lagts på hyllan tog Tanja Malmqvist kontakt med Björndammens BK där både hennes son och man spelade. Anledningen var att hon ville starta ett damlag.

– Det fanns inte riktigt något lag för damer där man kanske inte ville satsa så hårt. Där man bara kunde träna någon gång i veckan och ta med barnen på träningen om det behövdes, säger Tanja Malmqvist.

Damlaget bildades och även om det inte finns kvar idag hamnade Malmqvist i BBK:s styrelse som ledamot. Inför den här säsongen meddelade dock den dåvarande ordföranden i klubben, Christer Grahn, att han ville kliva åt sidan och då var responsen enhällig från övriga i styrelsen. Det var Tanja Malmqvist som skulle ta över.

Fotbollskunnig

– Det var ett självklart val att tacka ja. Jag är en före­ningsmänniska och fotboll är någonting jag kan. Det har blivit lite små förändringar sedan dess och man ser saker med nya ögon. En del fokus nu ligger på att rekrytera nya till föreningen, säger Malmqvist och fortsätter sedan:

– Jag tycker det här är fruktansvärt roligt. Överlag är det dåligt med folk som vill engagera sig.

När Malmqvist klev in i ordföranderollen gjorde hon det som Partilles enda kvinna att sitta som ordförande i en fotbollsklubb. Det är någonting hon inte reflekterat speciellt mycket över själv.

– Jag rör mig ofta i mans­dominerade världar så för mig är det ingenting konstigt. Jag tror överlag att det är viktigt att det är fördelat mellan könen i styrelser för man ser saker på lite olika sätt, säger Malmqvist.

  • Adam Andersson031-98 50 67