Bild: Adam Andersson
Sammanstrålat. Erik och Jesper Westermark stortrivs i GAIS, men brödernas vägar till klubben har sett väldigt olika ut.

Brödernas vägar har korsats i GAIS

Fotboll

Den ena gick via BK Häckens juniorled och en tidig debutsäsong i allsvenskan. Den andra slutade och gjorde comeback med en bottensäsong i division 6. Nu är Sävedalenbröderna Jesper och Erik Westermark förenade i superetta­laget Gais.

Det är en halvregnig morgon när PT:s utsände anländer till GAIS-gården. En del spelare har anlänt för lagets mentala träning. Det enda som står på dagens schema. Dörren till föreningslokalen öppnas av Erik Westermark och kort efter kommer även lillebror Jesper Westermark. Jesper är ny i klubben till den här säsongen medan ­Erik anlände till klubben redan ifjol.

Var du med i rekryteringen av din lillebror?

– Ingenting. Då hade han spelat någon annanstans, säger Erik med glimten i ögat.

Bröderna är födda och uppväxta i Sävedalen och det var Sävedalens IF som stod på bröstet när de drog på sig sin första fotbollströja, men det var också därifrån Erik och Jesper skulle ta helt skilda vägar i sina karriärer.

Lillebror Jesper valde att lämna sin moderklubb i ganska tidig ålder för juniorfotboll i Häcken. Det blev också en framgångsrik sejour med både SM-guld i U19 och U21.

– Det var inte för att jag var någon talang jag gick till Häcken, men jag har alltid haft en vinnarskalle och en dröm. Jag fick provspela mig in i min årskull så det var väl kanske inte jättecharmigt. Därifrån utvecklades jag ändå ganska mycket. Jag hade alla förutsättningar, säger Jesper Westermark.

Flytt till Oddevold

Efter junioråren blev det också en säsong i a-laget med allsvenskan, även om speltiden blev skral. Säve­dalenspelaren fick två inhopp den säsongen och efter det året blev det en flytt till Uddevalla och klubben Oddevold. Där gjorde Westermark stor succé på fotbollsplanen och öste in poäng, men utanför trivdes han inte fullt lika bra och vände därför hem till Göteborg för spel i Utsikten innan han kontaktades av GAIS-tränaren Bosko Orovic.

– Han var på mig ganska mycket där ett tag och även om det fanns fler alternativ så kändes det som att sättet som GAIS skötte allting på hela vägen gjorde att jag valde att komma hit, säger Jesper.

För Erik såg resan helt annorlunda ut.

Den äldre av de två bröderna höll sig i Sävedalens IF tills han var 18-19 år då fotbollsskorna lades på hyllan.

– Jag fick bra jobb och det var inte lika roligt med fotbollen längre, säger Erik.

Två år senare blev det comeb­ack i Bokedalen i division 6. En säsong som slutade med att laget åkte ur serien.

– Vi var usla, men det var jävligt roligt.

Han klev säsongen efter upp till division 5-spel, följt av en comeback i Sävedalen. Därifrån tog även han steget till Utsikten och inför förra säsongen kontaktades han av GAIS.

”Väldigt oväntat”

– De hade varit och kollat två-tre matcher och jag måste verkligen ha gjort mitt livs matcher då. Det kom väldigt oväntat och var nära att inte bli av. Jag trivdes bra i Utsikten och kände mig bekväm med det, men när agenten, brorsan och vännerna skulle säga upp vänskapen med mig om jag inte tog det var det bara att skriva på, säger Erik Westermark.

Första säsongen i GAIS gick över förväntan för Eriks del, även om det gick knackig­are för laget.

– Men vi har värvat ett gäng bra spelare till den här säsongen…

Jesper:

– Äsch!

Erik:

– Ja, bortsett från Jesper har vi värvat många bra spelare.

Är det en slump att ni tagit så olika vägar hit? Är ni olika trots att ni är bröder?

– Vi är väldigt lika, men också väldigt olika. Jag är den som pratar lite mer och är kanske lite mer utåtriktad, säger Jesper.

Är ni bröder eller lagkamrater på planen?

– Helt klart skriker vi saker till varandra på planen utan att man känner att man behöver skämmas för det. Sedan blir man extra lack om han får en smäll. Så är det ju, säger Erik.

Jesper:

– Vi kan ha en väldigt annor­lunda jargong till varandra, men vi har ju känt varandra hela livet och vet precis hur den andra fungerar. Jag tror ändå vi har det på en okej nivå (skratt).

  • Adam Andersson031-98 50 67