• Arkivbild: BJÖRN DINAU
    POPPIS. Så här såg målgången ut på Badkarsrallyt 2015.
  • Arkivbild
    2014. Bilden är från 2014 på dåvarande badkarschefen Lina Marmin som nu är ordförande i Porthälla scoutkår.
  • Arkivbild: BJÖRN DINAU
    LEXBY. Inför starten av Badkarsrallyt 2015 var det många välklädda ekipage som var redo att tävla i Säveån.

Badkarsrallyt skjuts på framtiden

Partille

Det traditionstyngda Badkarsrallyt som brukar arrangeras av Porthälla Scoutkår ställs in även i år. Förra året var det på grund av bygget av den nya bron bakom Kulturum, men i år är orsaken en annan.

Lina Marmin på Porthälla Scoutkår har varit med och arrangerat totalt 17 badkarsrallyn i Säveån. Nu är hon ordförande i scoutkåren. På deras hemsida går det att läsa följande kortfattade text som förstanyhet: ”Tyvärr har vi blivit tvungna att ställa in årets upplaga av Badkarsrallyt, och har beslutat att evenemanget får vila några år”.

Varför blir det inget badkarsrally i år?

– Vi har för få aktiva ledare som kan hjälpa till. Samt att det har varit lite för få deltagare de senaste åren för att det ska vara värt mödan. Vi tog beslutet i höstas. Bygget av Yllebron har ju ställt till det lite grann också i och med uppehållet som blev förra året.

Redan 1981 testkörde man tävlingssträckan första gången, med start uppe vid Kåhög och målgång nere vid kyrkan. Året efter, det vill säga 1982, kördes det första officiella Badkarsrallyt. Det har tävlats i olika kategorier och det har varierat mellan allt från enkelbadkar till stora ihopsatta farkoster bestående av fyra eller fler badkar.

Nu är det oklart om och när nästa Badkarsrally blir av, men ordförande Lina Marmin tror att det kommer återvända.

– Jag har roddat mycket själv under några år. Innan jag blev ordförande var jag sekreterare och det tar också mycket tid. Nu på senare år har det strulat med en del praktiska saker som till exempel att få fram el och liknande.

Nu fokuserar Porthälla scoutkår på sin kärnverksamhet till 100 procent.

– Vi har lagt fokus på kärnverksamheten som är barn och ungdomar. Badkarsrallyt har varit ett bonus­arrangemang, säger Marmin.

Nu tror hon att det troligen kommer dröja två, tre år till nästa Badkarsrally.

– Det skulle vara jättekul om vi kan göra det igen. Vi skulle behöva en handfull med starkt engagerade personer för att planera och genomföra ett badkarsrally igen.