• Bild: JOSEFINE LAUL
    STOR DEL. Robert Laul spenderade otaliga timmar på planen vid Jonsereds skola, fotbollen var alltid med.
  • Bild: JOSEFINE LAUL
    NYKTER. Nu är Robert Laul nykter alkoholist och arbetar inte längre som sportjournalist, men är kvar på Aftonbladet Plus.

”Alkoholism är en sjukdom”

Kultur

Sedan Robert Laul gav ut sin bok Alkisbarn har han fått en överväldigande respons från alla möjliga håll. Boken handlar om fotboll, jobb och missbruk. Hans liv.

Hur har responsen varit sedan boken kom ut?

– Överväldigande. Det har hört av sig mängder med människor. Allt från fotbollshuliganer som vill byta inriktning på livet till lärare som fått mer kraft att hantera trasiga elever.

Hur har det gått med försäljningen?

– Oklart eftersom en stor del av boken säljs som ljudbok och e-bok. Den inbundna upplagan låg på 3 000 tryckta exemplar. Efter två veckor hade ungefär hälften sålts. Jag får återkomma med mer exakta uppgifter senare.

Vad har du fått för reaktioner från kompisar och vänner?

– Det har bara varit positivt. Min pappa tyckte det var den bästa bok han hade läst. Jonseredsprofilen Kalle Strängberg tackade mig för att 25 år senare ha fått upprättelse för beslutet att vända när vi simmade i Kanaltunneln. Och bara en sådan sak som att jag kanske får handbollskapten Signell att läsa en hel bok om fotboll igen, hans första sedan boken om Pelé, det vore magiskt.

”Drick inte sprit ihop”

Kan du beskriva känslan nu när du gett ut boken? Den är ju väldigt självutlämnande och beskriver oerhört personliga saker, både när det gäller familj och jobb.

– Jag har fått ställa det faktumet mot vetskapen att boken faktiskt hjälper människor. Jag har en historia som gör nytta och en position att nå ut. Det övervägde.

Vad skulle du vilja säga till de som har någon i sin närhet med alkoholproblem?

– Drick inte alkohol med någon som du misstänker har problem. Gå på bio, spela squash, ta en promenad – men drick inte sprit ihop. 

– Försök förklara hur det påverkar dig, din oro, över att personen dricker – men utan att vara anklagande.

– Så frön. De kanske inte blommar direkt men så småningom är det dessa frön som kanske hjälper en missbrukare att sig ur ett missbruk. 

– Och till de som själva har problem skulle jag vilja säga: alkoholism är en sjukdom som aldrig blir bättre. Det blir bara värre och värre. Du kommer aldrig tänka att du sökte hjälp för snabbt.

Vad har hänt i ditt liv sedan vi hördes senast? Då var du hemmaman i Washington och skrev på boken.

– En kärleksrelation har tagit slut och övergått i en vänskapsrelation, jag har flyttat tillbaka till Stockholm och börjat jobba som allmänreporter på Aftonbladet Plus.

Bok om Badkarsrallyt?

Har du några nya bokplaner på gång?

– I går tänkte jag: man borde ta tjänstledigt och skriva en bok om Svenska Akademin. Men den skulle väl bli ännu smutsigare än vad min egen blev. Så det kanske får bli en om Badkarsrallyt i Säveån i stället? Jag är tacksam för tips på hur det startade och vilka som varit drivande genom åren. Det borde dessutom kunna bli en underhållande film.

Är det något du vill tillägga?

– Att livet som nykter är cirka tusen gånger bättre än det mörker jag tidigare befann mig i.

Robert Laul kommer till Partille den 26 april för att signera sin bok Alkisbarn vid Ica Maxi i Allum klockan 16.00-17.30.