Bild: Bo Håkansson

Sommarteater på herrgårdsscenen

Kultur

I juni slår Jonsereds sommarteater upp portarna. Föreställningen Den fantastiska resan till The Good Old Days bjuder på sång och humor av brittiskt slag. På scenen står Jan Malmsjö, Hanna von Spreti, Eva-Lotta Brännström och teaterdirektör Claes Malmberg själv.

– Gästerna ska mötas av en engelsk atmosfär, med toner, gemyt och dofter. Så som det såg ut i BBC-serien ”Good old days”, även om inte alla minns den idag. Det blir även lite nyare musik, bland annat Gilbert O’Sullivan och Rod Stewart, säger Claes Malmberg och fortsätter:

– Jag skulle beskriva det som en varieté med lite ”Jubel i busken”-inslag. Sen kommer vi att involvera publiken lite också, i någon form av allsång. Så ser planerna ut.

Förtjust i platsen

Sommarteater är inget nytt för Claes Malmberg. Under tio år har han varit med i åtta uppsättningar på Gunnebo Slott, men nu blir det istället i Jonsered och i egen regi.

– Jag hade tagit en paus från Gunnebo och hade egentligen inga planer på att göra sommarteater. Det var goda vänner från Lerum som frågade mig om jag kände till Jonsereds trädgårdar. I ärlighetens namn hade jag inte hört talas om det tidigare men jag åkte dit och blev väldigt förtjust i platsen, berättar Claes Malmberg.

Och på den vägen är det. Från början var det meningen att Malmberg skulle starta teatern tillsammans med sin Lasse Kronér. Men Kronér valde att ta ett steg åt sidan i samband med en utredning om sexuellt utnyttjande, en utredning som nu lagts ned. Därför är han inte med i år men har inte lämnat projektet helt.

– Om allt går som vi tror och hoppas kan han ta ansvaret nästa år. Vi tänkte lite så från början, att det är skönt att vara fler för att man kan turas om att ansvara och även få möjlighet att vara lite ledig en sommar, säger Claes.

Jobbat ihop tidigare

Ensemblen består, förutom Claes själv, som sagt av Jan Malmsjö, Hanna von Spreti och Eva-Lotta Brännström.

–Jan och jag har jobbat ihop tidigare, bland annat med Charley’s tant. Det är väldigt kul att jobba ihop med Jan och det är fantastiskt smickrande att han vill vara med.

Malmsjö är inte den enda som Claes delat scen med tidigare.

– Hanna och jag har jobbat tillsammans i några uppsättningar på Gunnebo. Hon är en fantastik sångerska och dansare.

Eva-Lotta Brännström har han dock inte arbetat med tidigare men ser fram emot att få göra i sommar.

– Jag har hört mycket gott om henne och velat jobba med henne länge så det var kul att hon kunde.

Hur trivs du i din nya roll som teaterdirektör?

– Jag känner mig väl kanske inte riktigt som det. Mycket av det praktiska sköts av producenten Mikael Hellqvist. Jag försöker koncentrera mig på innehållet. Så jag gör i stort sett samma sak som jag gjort på Gunnebo tidigare även om jag är insatt i allt annat som händer här, säger Claes.

Premiären äger rum den 29 juni och prognosen ser enligt Malmberg god ut.

– Vi har släppt biljetterna och säljer bra.

Förhoppningen är att man ska kunna etablera en teater i Jonsered och fortsätta under många år framöver.

– Vi lägger mycket arbete på det här och hoppas att det ska fungera. Går det runt och går bra kommer vi absolut att fortsätta.