• WinterGate i Partille Arena för andra gången. Mycket spel, mycket musik och många aktiviteter. Bild: Leif Lundvall
  • Arvid Uusvoog, Tobias Andersson, Gabriel Uusvoog och Anton Uusvoog från Jonsered ser fram emot en helg med mycket spelande och lite sömn. Bild: Leif Lundvall
  • Arrangörerna Daniel ”Wirde” Wirdehäll, Victor ”MPV” Sollerhed och Edwin ”Charanox” Larsson från Big Network några minuter innan invigningen av WinterGate i fredags. Bild: Leif Lundvall
  • Dunderpatrullen spelade BIT-pop från scenen. Oerhört svängigt och väldigt uppskattat. – Jag är gammal 80-talssyntare så jag gillar grejen, skrattar evenemangschefen Daniel Claesson. Bild: Leif Lundvall
  • Lerumskillarna Johannes Nagy och Anton Viklund gillar datorer och spel. – Vi är ett gäng kompisar som har dragit hit för att chilla och spela. Vi är ganska mediokra på att spela men vi vill förbättra oss, säger Johannes. Bild: Leif Lundvall
  • Leon Grönlund-Östling och Linus Schagerlind från Sävedalen tävlar i turneringarna i B-hallen. - Det är riktigt kul här. Som Dreamhack fast något mindre, säger killarna. Bild: Leif Lundvall
  • Retroavdelningen. Marcus Skenberg och Björn Johansson spelade mest med datorer från sent 90-tal. Bild: Leif Lundvall
  • Rebecca Samuelsson, Julia Eriksson och Andreas Ekman streamade och spelade. – Favoritspelet nu är CS:GO. Jag gillar att skjuta, skrattar Rebecca. Bild: Leif Lundvall
  • Daniel Claesson, evenemangschef på Partille Arena, gick omkring och myste bland alla deltagare. - Det handlar inte bara om att sitta och spela bakom skärmarna. Det är gemenskapen bland alla besökarna som är det viktiga på WinterGate. Bild: Leif Lundvall

Populärt LAN-party i arenan

PARTILLE

I fredags kväll drog e-sportarna in i Partille Arena med sina datorer och sedan var det gaming som gällde, i stort sett non-stop, fram till söndag middag.

Vi har arrangerat Wintergate, som det hela kallas, sedan 2007 i Ungdomens hus. Nu är det andra gången vi är här i Partille arena, säger Victor ”MPV” Sollerhed från arrangerande Big network.

Arrangemanget, som helt drivs av ideella krafter, har sedan starten vuxit år från år och är nu västkustens största lan-event.

– Vi är ungefär 600 personer här, varav 430 har spelplatser. Lika viktigt som att spela och tävla under helgen är att umgås, träffa gamla vänner och skaffa nya, säger Victor som liksom Daniel ”Wirde” Wirdehäll och Edwin ”Charanox” Larsson i arrangörsstaben kommer från Partille.

Alkohol- och drogfritt

Eventet Wintergate, som är alkohol- och drogfritt, är uppbyggt på tre ben. Först och främst är det tävlandet såklart, där spelen Counter-Strike, Overwatch och Hearthstone är de vanligaste.

Andra benet handlar om kreativitet och där har deltagarna möjlighet att skapa. Man kan till exempel programmera spel eller göra musik. Tredje delen kallas Activitiy och där handlar det om alla de roliga lekar som händer på scenen under helgen.

I stora A-hallen är det full fart och hög ljudnivå. De flesta spelar för fullt och på scenen underhåller succébandet Dunderpatrullen med sin färgsprakande bitpop som närmast kan beskrivas som elektronisk musik och gammal tv-spelsmusik, fast i ny svängig tappning.

Energidrycker och mackor

Jonseredskompisarna Arvid, Gabriel och Anton Uusvoog tillsammans med Tobias Andersson har laddat upp för helgen med energidrycker och mackor. Spelet de håller på med heter Fortnight och där kan hundra gamers åt gången delta.

– Det är andra året som vi är här och det är riktigt najs. Vi tänker inte sova någonting förrän det hela är slut, säger Gabriel. I Fortnight gäller det att klara sig så länge som möjligt. På förra lan-eventet vi deltog i rankades vi som etta, säger Gabriel stolt.

Det är många bakåtvända kepsar och mössor bland e-sportarna och många har tagit med läsk för att hålla sig vakna under helgen. Den typiske deltagaren är mellan 13 och 25 år och övervägande delen är killar. Men det finns också en och annan 40-åring och ganska många tjejer i hallen.

– Det är en härlig atmosfär här och jättetrevligt, säger Rebecca Samuelsson som inte tävlar men spelar med andra både i lokalen och via streaming.

Favoritspelet är CS:GO och Rebecca har spelat sedan hon var liten.

– Jag gillar gaming även om det tar mycket tid. Det var mina bröder som lockade med mig en gång i tiden, säger Rebecca.

Retrofantaster

Det är inte bara nya datorer som gäller. Även retrofantasterna har en avdelning i arenan med sina datorer från andra hälften av 90-talet.

– Vi har hållit på sedan 1997 i ett sträck typ och tycker om de gamla datorerna även om vi också gillar det nya, säger Marcus Skenberg och Björn Johansson från Halmstad.

Om det är högljutt och stökigt i A-hallen är det desto tystare och mer koncentrerat i B-hallen. Där tävlas det om prispengar och det är där de mer seriösa e-sporttävlingarna finns. En del av dessa broadcastas och livesändes också.

Linus Schagerlind och Leon Grönlund-Östling från Sävedalen är två av de som tävlar.

– Vi spelar Fortnight och i förra matchen kom vi 26:a av hundra deltagare. Målet är att komma etta och det tror jag att vi kan klara, säger Linus.

5-6 timmar om dagen

För de båda trettonåringarna är det gaming som är det viktigaste.

– Efter skolan och efter att vi gjort läxorna spelar vi. Det kan bli 5-6 timmar varje dag, säger Leon.

Wintergate arrangeras av Big network i samarbete med Partille kommun och Partille arena. Evenemangschefen Daniel Claesson, var på plats och var helnöjd.

– Jag är jätteglad idag. Det här ligger i tiden och det här är ett alternativ för ungdomar som kanske inte håller på med någon annan sport eller aktivitet. Det ska finnas något för alla.

Flytten till Partille arena har blivit en succé och det kommer att bli en fortsättning.

– Arrangörerna är otroligt duktiga och seriösa. Det är de som driver eventet framåt och det finns redan planer på att expandera, säger Daniel Claesson som själv har spelat mycket i yngre dagar.

  • Leif Lundvall