Bild: BJÖRN DINAU
HÄLERI. Att köpa något som är stulet är ett brott i sig.

Polisen uppmanar: Köp inte stöldgods

Partille

Polisen uppmanar konsumenter att tänka efter om misstänkt låga priser.
– Låter det för bra för att vara sant är det förmodligen det, säger kommunpolis Robert Björklund.

Inbrottsvågen som drabbat kommunala verksamheter i centrum får polisen att lyfta en annan fråga – vem köper godset? Kommunpolis Robert Björklund vill uppmana köpare att tänka efter om priset och att ta sitt ansvar.

– Köp inte att säljaren påstår sig ha tappat bort kvittot eller att en sak som kostar 14 000 i butik säljs för några tusenlappar, säger han.

Han tror att många lockas av att göra en bra affär trots att de kanske misstänker att allt inte står rätt till.

– Merparten förstår att något är skumt men struntar nog i det för att man så gärna vill ha den där prylen, säger han.

Han tror också att många försvarar sitt agerande med att om inte de köper den kommer någon annan att göra det.

– Men jag tycker att man ska tänka på att man supportar de som stjäl och att nästa gång kanske man själv eller någon man känner är offer för stöld.

Du som köpare kan förutom att stödja den brottsliga verksamheten även göra dig skyldig till häleri eller brott mot lagen om godtrosförvärv.

Robert Björklund berättar att ett annat problem med stulet gods är att det ofta inte är märkt på rätt sätt.

– Då kan vi inte hitta ägaren. Därför är det viktigt att man märker sina saker även om det känns meningslöst. Det händer faktiskt att vi hittar gods men när det inte är märkt tvingas vi ofta lämna tillbaka det trots att det uppenbart är stulet, säger han.

Robert Björklund förordar DNA-märkning. Som namnet antyder handlar DNA-märkning om att märka något med ett DNA, en biologisk, unik kod. Märkningen görs med ett syntetiskt framställt DNA och vätskan penslas på värde­sakerna, ungefär som ett genomskinligt nagellack. Vätskan är osynlig, men framträder under UV-ljus. DNA-koden lagras tillsammans med dina id-uppgifter i två databaser, en svensk och en internationell, och är sökbar av polisen.